Home Ιερών Μητροπόλεων Πραγματοποιήθηκε η 15η κατά σειρά, Μουσική Εκδήλωση προετοιμασίας για την Εορτή των Χριστουγέννων, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης
Τρίτη, 19 Δεκέμβριος 2017 19:46

Πραγματοποιήθηκε η 15η κατά σειρά, Μουσική Εκδήλωση προετοιμασίας για την Εορτή των Χριστουγέννων, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης

 
Την Κυριακή 17  Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γλυφάδας, η ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, παρουσία του Ποιμενάρχου της κ. Παύλου,  των Κληρικών, όλων των Ιεροψαλτών που διακονούν στα Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, των σπουδαστών της Σχολής και μεγάλου ακροατηρίου.
 
Η Εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο  Σταυροφόρος Οικονόμος π. Γεώργιος Γαντζός, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας και Υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ο οποίος είπε λίγα εισαγωγικά για το πρόγραμμα της Εκδηλώσεως.
 
Ακολούθως ο π. Γεώργιος, κάλεσε στο βήμα και έδωσε το λόγο  στον Αιδεσιμολογιότατο  Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Κουμαριανό, Προϊστάμενο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και Λέκτορα της Λειτουργικής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος προλόγιζε τους ύμνους του προγράμματος με την ανάλογη θεολογική τους ανάλυση, παρουσιάζοντας  με σύντομο και σαφή τρόπο, την Δογματική Διδασκαλία της Εκκλησίας, και την πλούσια υμνογραφία της, για το μυστήριο της Σαρκώσεως Του Λόγου, με σαφείς λειτουργικές,  υμνολογικές και μουσικολογικές πληροφορίες και  αναφορές
 
 

 

 
Στο τέλος κάθε θεολογικής ανάλυσης, από τον π. Θεόδωρο, ομιλίας, ο πολυπληθής χορός της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, απέδωσε Ύμνους των Χριστουγέννων, υπό τη Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής  κ. Διονυσίου Ηλιοπούλου. 
 
Οι ύμνοι που αποδόθηκαν μελωδικά από τη χορωδία ήταν οι εξής:
1. «Η Παρθένος σήμερον... (Κοντάκιον της Εορτής, Ήχος Γ΄)
2. α. «Χριστός γεννάται...», β. «Μεγάλυνον ψυχή μου....», γ. «Μυστήριον ξένον...» (Α΄ και Θ΄ Ωδή του Κανόνος των Χριστουγέννων, Ήχος Α΄)
 3. «Βηθλεέμ ετοιμάζου...» (Ιδιόμελο της Α΄ Ώρας,  Ήχος πλ. Δ΄)
4. «Μάγοι Περσών Βασιλείς...» (Ήχος Πλ. Α΄)
5. «Υπόδεξαι Βηθλεέμ ...» (Ήχος Πλ. Δ΄)
6. Επεσκέψατο ημάς... (Εξαποστειλάριο της Εορτής, Ήχος Γ΄)
7. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί....» (Κάθισμα Χριστουγέννων, Ήχος Νενανώ)
8. α. «Ευφραίνεσθε δίκαιοι...» β. «Ο Πατήρ ηυδόκησεν...» (Στιχηρά Ιδιόμελα των Αίνων , Ήχος Δ΄, Λέγετος)
 

 

 
9. α. «Λαθών ετέχθης...» και β.  «Ανέτειλας Χριστέ» (Τροπάρια των προφητειών του Εσπερινού των Χριστουγέννων, Ήχος πλ. Β΄ ειρμολογικός)
10. . «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ...» (Στιχιρό Εσπερινού Χριστουγέννων, Μέλος Οκτάηχον "ανέκδοτον".
11. «Ότε καιρός...» (Δοξαστικόν των Αίνων, Ήχος πλ. Β΄)
12. Η Γέννησίς σου... (Απολυτίκιον Χριστουγέννων, Ήχος Δ΄)
 και -εκτός προγράμματος-  Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Δωδεκανήσου και τα Βυζαντινά Κάλαντα.
 

 

      Μετά την ολοκλήρωση του Μουσικού Προγράμματος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος επέδωσε τα πτυχία και  διπλώματα  σε 15  Σπουδαστές της Σχολή, κατά το προηγούμενο Ακαδημαϊκό έτος, στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.
 
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης μας έκλεισε την εκδήλωση αναφέροντας πολύ σύντομα ρύσεις για την γιορτή των Χριστουγέννων από έργο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 
 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ηλιόπουλο ο οποίος  είχε και την ονομαστική του εορτή. Τον ομιλητή π. Θεόδωρο Κουμαριανό, για τα όσα ωραία  είπε για τους ύμνους της Εορτή των Χριστουγέννων, τον π. Γεώργιο Γαντζό για τον κόπο του στον σχεδιασμό και την  παρουσίαση της Εκδηλώσεως και όλους όσοι ήταν παρόντες, Ιερείς, Χορωδούς, Ιεροψάλτες και κόσμος που γέμισαν τον Καθεδρικό Ναό.
 
Πριν τελειώσει η εκδήλωση και αποχωρήσει ο κόσμος, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον Γέροντα π. Δανιήλ από την αδελφότητα των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους να ψάλει έναν ύμνο και ο γέροντας ανταποκρίθηκε λέγοντας το απολυτίκιο της Παναγίας, σύνθεση της αδελφότητας το οποίο ψέλνουν κατά την διανομή του αντιδώρου.
 
Εν συνεχεία, η χορωδία  έψαλε τη φήμη του Σεβασμιωτάτου και η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με την ευχή σε όλους για «Ευλογημένα Χριστούγεννα με Χριστό» και μοίρασε σε όλους από ένα εικονάκι της Γεννήσεως του Χριστού.
 
Site Created by Pixel Orange