Σύγχρονα
Δρ. Μαρία Χρ. Αλβανού, Εγκληματολόγος

Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα που προσφέρει στο θύμα η Εκκλησία να ανοίξει την ψυχή και να αποδιώξει την αρνητικότητα που δημιουργούν αισθήματα εκδίκησης. Αισθήματα που είναι λογικά, ενστικτώδη, αλλά δεν βοηθούν ουσιαστικά στη διαδικασία επούλωσης, κι επιπλέον κρατούν το θύμα όμηρο του δράστη. Το θύμα που δέχεται και εφαρμόζει όσα κηρύσσει η Εκκλησία συγχωρεί, απαλύνει τη δίκαιη οργή, τον δικαιολογημένο θυμό του. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρεί τη δύναμη από τον δράστη και καταφέρνει να πετύχει τη συμφιλίωση ακόμη και χωρίς τη συγγνώμη του τελευταίου.

Ένα από τα εμπόδια στα διάφορα προγράμματα συμφιλίωσης (reconciliation) ακριβώς είναι ότι εξαρτώνται και από την επιθυμία του δράστη να ζητήσει συγνώμη, να έρθει σε επαφή με το θύμα του. Είναι όμως πολύ πιθανό ο δράστης να μην έχει μετανιώσει καθόλου, να μη ζητήσει ποτέ συγχώρεση, να κρατά έτσι σαδιστικά όμηρο το θύμα των πράξεών του και έτσι να εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του ισχυρού στη σχέση δράστη – θύματος που έχει δημιουργηθεί από το έγκλημα.

Όταν όμως το θύμα συγχωρεί χωρίς όρους, όταν αρνείται τη δύναμη στον δράστη να ορίζει εκείνος την ψυχική ηρεμία του αδικηθέντος και τη διαδικασία επούλωσης, τότε επιτυγχάνει ταυτόχρονα δυο πράγματα: πρώτον παύει να βρίσκεται στη θέση του θύματος, στη θέση του αδύναμου. Η πρωτοβουλία της συγχώρεσης δίνει δύναμη. Δεν κινεί πλέον τα νήματα ο θύτης.

Δεύτερον το πρόσωπο που θυματοποιήθηκε μπορεί να επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στο να κτίσει τη δική του ζωή ξανά και όχι να αναλώνει χρόνο πώς να καταστρέψει τη ζωή του βίαιου αυτουργού.

Η όλη συγχώρεση βέβαια βασίζεται στην ανθρωπολογική θεώρηση της Εκκλησίας ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια με κοινό πατέρα τον Θεό. Εν τέλει και ο φρικτός αυτός δράστης δεν παύει να είναι αδελφός, παιδί του ίδιου Θεού και υποκείμενος στη δική Του κρίση. Άλλωστε όπως και ο άνθρωπος που υπέστη βία έχει δικές του πτώσεις και αμαρτίες (δεν έχει σημασία αν δεν τυποποιούνται ως εγκληματικές συμπεριφορές από την κοινωνία και φυσικά δεν υφίσταται θέμα σύγκρισης) τις οποίες ελπίζει και αναμένει από τον Θεό να συγχωρήσει, πρέπει να αναγνωρίσει το ίδιο δικαίωμα και στον αυτουργό του εγκλήματος. Η συγχώρεση αυτή δεν γίνεται στα πλαίσια συμψηφισμού αμαρτιών, αλλά με τη συναίσθηση ότι όλοι έχουμε τον ίδιο Κριτή.

Δεν είναι μόνο η θεολογική προσέγγιση της ορθόδοξης Εκκλησίας που προσφέρει όλα τα εφόδια για να αρχίσει το θύμα να δουλεύει με στόχο να ξεπεράσει το έγκλημα. Και η όλη κοινωνία ως τρόπος συμμετοχής στην Εκκλησία έχει πολλά να προσφέρει. Η ενορία, η εκκλησιαστική κοινότητα, οι διάφορες ομάδες που λειτουργούν στα πλαίσια της Εκκλησίας προσφέρουν ευκαιρίες για να βγει το θύμα από την απομόνωσή του, να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Σε πολλές ενορίες γίνονται συναντήσεις για την μελέτη και ερμηνεία των γραφών, συζητήσεις για πνευματικά θέματα που μπορούν να δώσουν έναυσμα για να αρχίσει ο πληγωμένος άνθρωπος να αναζητά έξοδο από τον πόνο. Επίσης λειτουργούν τμήματα που προσφέρουν επαφή με τέχνη, χορό, αγιογραφία, δραστηριότητες που και θα διασκεδάσουν τη συνεχή ενασχόληση και εμμονή με το εγκληματικό γεγονός και θα κοινωνικοποιήσουν το θύμα. Σε κάποιες ενορίες ή εκκλησιαστικά ιδρύματα το θύμα μπορεί ακόμη να τύχει και οικονομικής ή άλλης πρακτικής αρωγής που θα είναι σημαντική για να ορθοποδήσει.

Ιδιαίτερη – και κομβική – είναι η σημασία του πνευματικού πατέρα, του εξομολόγου στον οποίον θα προστρέξει το θύμα. Ο πνευματικός πατέρας είναι το πρόσωπο που θα μεταφέρει τις προαναφερθείσες αρχές της πίστης μας με διάκριση και οικονομία, ανάλογα με την προσωπικότητα του πιστού-θύματος, τις ιδιαίτερες περιστάσεις, τον ψυχικό του κόσμο και τις αντοχές του. Το απόρρητο της εξομολόγησης βοηθά αναντίρρητα στο να μπορεί το θύμα να ανοιχτεί, να επικοινωνήσει χωρίς δισταγμούς, να εξωτερικεύσει όλες τις σκέψεις του-ακόμη και τις πιο μύχιες. Επίσης το γεγονός ότι ο πνευματικός πατέρας επιλέγεται κατά ελεύθερη βούληση του εξομολογούμενου βοηθά στο να υπάρχει μια προσωπική σχέση.

Επιπλέον ο πνευματικός πατέρας είναι μια μορφή εξουσίας, μια αυθεντία της οποίας τα λόγια, τις εξηγήσεις , την παρηγοριά μπορεί ο πιστός να δεχτεί ευκολότερα από ότι τα λόγια κάποιου άλλου, συχνά ακόμη και ειδικού. Υπάρχει η αίσθηση και η πίστη πως δέχεται όχι ανθρώπινο λόγο, αλλά τον λόγο του Θεού, στον όποιον αν κάνει υπακοή η έκβαση θα είναι θετική.

Δεν πρέπει να λησμονείται όμως και ο καθαρά μυστηριακός χαρακτήρας της βοήθειας της Εκκλησίας. Αυτός είναι σίγουρα ο πιο καίριος για όσους πιστεύουν. Δεν υπάρχει γνώση για το πώς λειτουργεί η χάρη του Θεού, πώς μεταδίδεται στους ανθρώπους, πώς τους βοηθά. Προφανώς η επιστήμη της Εγκληματολογίας στο σημείο αυτό πρέπει να σιωπήσει. Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν με επιστημονικά κριτήρια και μέσα έρευνας τα αόρατα (που όμως υφίστανται το ίδιο με τα ορατά), την προσευχή και τα μυστήρια. Αρκούν τα εμπειρικά αποτελέσματα ανθρώπων που υπάρχουν και επιζούν μετά από τρομερά εγκλήματα, που επιβιώνουν ενώ έχουν ζήσει τραγικό πόνο, που βιώνουν τη βοήθεια του Θεού μέσα σε απίστευτα αρνητικές συγκυρίες και πολύ συχνά ομολογούν ότι η πίστη τους έσωσε.

Το θύμα προσεύχεται το ίδιο, προσεύχεται για αυτό ο πνευματικός πατέρας και οι λοιποί πιστοί, υπάρχει μια κοινωνία προσευχής. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα μια ιδιαίτερα συγκινητική ευχή που λέγεται από την Εκκλησία «υπέρ πάσης ψυχής θλιβομένης τε και καταπονουμένης ελέους και βοηθείας επιδεομένης» και με την οποία ζητείται και λαμβάνεται το έλεος από τον Θεό στη ζωή του εξουθενωμένου ανθρώπου. Επίσης το μυστήριο του Ευχέλαιου και αυτό σκοπό έχει να βοηθήσει την ίαση της ψυχής, μιας ψυχής που είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση τραυματισμένη και άρρωστη από τη βία που υπέστη το σώμα, από τον φόβο, τον εξευτελισμό που ένιωσε το θύμα.

Κορυφαία η θέση της Θειας Κοινωνίας, όπου ο πιστός λαμβάνει Σώμα και Αίμα Χριστού, θεοποιείται, λαμβάνει θεία ισχύ και παρηγοριά. Επαναλαμβάνεται ότι δεν μπορεί με τις αρχές και τη λογική της δυτικής επιστήμης να αναλυθούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας, που αποτελούν πάνω από όλα πράξεις πίστης και Θεϊκής ενέργειας. Ο σωστός επιστήμονας όμως- όποιον επιστημονικό κλάδο κι αν υπηρετεί- γνωρίζει ότι υπάρχουν πεπερασμένα όρια στις τεχνολογίες, στις θεωρίες, στις μετρήσεις. Δέχεται ότι δεν γνωρίζει όλους τους μηχανισμούς, όλα τα στοιχεία, παρά ό,τι σε δεδομένη στιγμή η πρόοδος και τα μέσα του επιτρέπουν να ψηλαφεί. Είναι λοιπόν φρόνιμο να μην απορρίπτει αυτό που δεν μπορεί ακόμη ο ίδιος να εξηγήσει και ενδέχεται στο μέλλον να αποκαλυφθεί.


Πηγή: http://www.pemptousia.gr/

Tην Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου Αγ. Τριάδος Πειραιώς, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου συζητήσεων με κεντρικό θέμα: «Διάλογοι με επίκεντρο την κρίση»
Θα συζητήσουν:
• Ο Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης
• Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, θεολόγος

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Ἠλίας Λιαμῆς, Θεολόγος, Μουσικός, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΠηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/
Με εισηγητές τους πρωτ. π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, δρα θεολογίας, φιλόλογο και Γεώργιο Μπάρλα, θεολόγο, φιλόλογο, και συντονιστή τον πολιτικό επιστήμονα, συγγραφέα Κων/νο Χολέβα πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά συζήτηση στο πλαίσιο του Α! Κύκλου συζητήσεων με κεντρικό θέμα: "Διάλογοι με επίκεντρο την κρίση" που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς.
Κατά την εισαγωγή του ο συντονιστής Κων/νος Χολέβας, παρουσιάζοντας τους εισηγητές, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "Ο χριστιανός, και μάλιστα ο Ορθόδοξος έχει όλα τα πνευματικά εφόδια για να αντιμετωπίσει κάθε είδους κρίση, οικονομική, πνευματική, ηθική..."

Ο πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός επεσήμανε ότι "σύμπτωμα και ταυτόχρονα έμμεση αιτία της κρίσης που διερχόμαστε είναι και το κλείσιμο στον εαυτό μας, στα τείχη μας, η αίσθηση ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με μας και την ίδια στιγμή η αδιαφορία για το ποιό ήταν το τίμημα αυτού του κλεισίματος. Γιατί το οικονομικό έλλειμμα δεν ήλθε τυχαία. Συνοδεύεται απο τα ελλείμματα κριτικής παιδείας και καλλιεργημένης πολιτικής συνείδησης, τα οποία μας έκαναν να μην βλέπουμε που πορευόμασταν. Μας παγίδεψαν και μάλλον εξακολουθούν να μας κρατάνε παγιδευμένους στα αδιέξοδά μας."

 
Ο κ. Γεώργιος Μπάρλας μίλησε στη συνέχεια για το έλλειμμα του παγκόσμιου πολιτισμού, που μας οδήγησε στην κατάσταση αυτή της οικονομικής κρίσεως και επικέντρωσε την εισήγησή του στο πώς ο χριστιανός τοποθετείται απέναντι στην οικονομική κρίση.
Μετα τις σύντομες εισηγήσεις τους οι δύο συνομιλητές απήντησαν σε ερωτήματα, τα οποία με αφορμή τις αρχικές τοποθετήσεις τους, έθεσαν αφενός μεν ο συντονιστής, αφετέρου δε το ακροατήριο.
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων,ενω το video της εκδηλώσεως θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο σε λίγες ημέρες.


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/

Ευαγγέλου Ζαγκλή

Ο Αθλητισμός κάνει τα πρώτα του βήματα στον ανθρώπινο πολιτισμό λαμβάνοντας  πνευματική διάσταση με το ρήμα αθλώ. Από τότε τον συναντάμε στον Όμηρο, με τους ήρωες να παλεύουν για δόξα και υστεροφημία, στους άθλους του Ηρακλή όπου παίρνει μια πιο κοινωνική διάσταση και στους Ολυμπιακούς αγώνες των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί ολοκληρώνεται, ντύνεται το αθλητικό ιδεώδες και στεφανώνεται με τις αξίες και τα ιδανικά του ευγενούς συναγωνισμού, της άμιλλας.

Ο πόλεμος παύει καθόλη την διάρκεια των αγώνων και στο σημείο αυτό γίνεται ευδιάκριτη μια εναλλακτική που προσφέρεται ως θείο δώρο στον άνθρωπο. Η προοπτική διαχείρισης της αντιπαλότητας και του ανταγωνισμού με αυτόν τον ειρηνικό τρόπο δεν αφήνει πια περιθώρια απόκλισης. Ναι, ο άνθρωπος είναι ανταγωνιστικό όν, ναι, επιδιώκει την εξύψωση μέχρι τη θέωση, αλλά ο τρόπος δεν είναι ο πόλεμος. Το μέσο δεν είναι η βίαιη  αντιπαράθεση, αλλά η ειρηνική συνύπαρξη και η συμμετοχή σε αγωνίσματα με στόχο την βελτίωση. Με κανόνες, οι οποίοι ισχύουν και εφαρμόζονται ισότιμα για όλους τους διαγωνιζόμενους. Με κριτές αμερόληπτους, ώστε να μην υπονομεύεται η προσπάθεια. Με έπαθλο όχι την νίκη με κάθε μέσο, αλλά δια του εύ αγωνίζεσθαι. Της πίστης, δηλαδή, στο αγαθό του υγιούς συναγωνισμού με στόχο την βελτίωση του αθλητή και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης οντότητας ως μέλος μιας κοινότητας. Διότι τότε μόνο η επιτυχία είναι ολοκληρωμένη. Όταν όλοι έχουν μερίδιο σε αυτή.

Στόχος και κριτής πλέον της προσπάθειας δεν είναι ο πόλεμος, αλλά η ειρήνη. Σημείο αναφοράς και πεδίο συναγωνισμού η διάκριση εν ειρήνη. Με την μετάγγιση των αξιών αυτών ο πολεμιστής μεταμορφώνεται σε αθλητή. Δεν επιδιώκει πια την εξύψωσή του μέσω της καταστροφής του αντιπάλου, αλλά την από κοινού βελτίωσή τους. Διότι τότε μόνο η προσπάθειά του θα αγγίζει το μέγιστο της απόδοσής της: όταν θα αγωνίζεται να φτάσει και να ξεπεράσει έναν όσο το δυνατόν ισχυρότερο αντίπαλο. Τότε μόνο η νίκη του θα λαμβάνει το μέγιστο της αξίας: όταν υπάρχει η παραδοχή της από τον συναγωνιστή. Και τα κέρδη θα είναι πολλαπλά. Το στεφάνι της δόξας περνάει δεύτερο σε σχέση με εκείνο της αδελφοσύνης μεταξύ των αντιπάλων. Οι φόβοι και οι ελπίδες που τους χώριζαν τώρα τους ενώνουν και όσο γίνεται αντιληπτό πως ο αγώνας είναι κοινός, τόσο η κοινή προσπάθεια αυξάνει και λεπταίνει.

Η ψυχή του αθλητή εθίζεται στον καλό αγώνα. Διδάσκεται να παλεύει έντιμα και να μην εγκαταλείπει στις δυσκολίες της ζωής, να μην μένει κάτω αλλά να σηκώνεται διψασμένη για περισσότερη προσπάθεια. Η ήττα γίνεται έτσι πολύτιμο μάθημα. Η νίκη θα έρθει προκειμένου να επιβεβαιώσει την γνώση και όχι για να φουσκώσει με υπερηφάνεια τον αθλητή και να τον ρίξει στην υπεροψία καταστρέφοντάς τον. Έτσι αντιλαμβάνεται και την αξία της ταπείνωσης, η οποία τον κράτησε όρθιο στις δύσκολες στιγμές και τώρα πάλι τον προφυλάσσει από την πτώση. Η γνώση αυτή επιτάσσει τον σεβασμό στα ιδεώδη του αθλητισμού και κάθε απόκλιση από τον κανόνα που ορίζει συνιστά έκπτωση, πισωγύρισμα που δεν είναι αποδεκτό από κάποιον που έφτασε τόσο μακρυά σώμα και πνεύμα. Η θέληση του αθλητή ασφαλίζεται, δυναμώνει και με σιγουριά βάζει πλώρη για μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Τα οφέλη είναι όμως και από την αρνητική πλευρά. Το σώμα ζητά να είναι δυνατό και υγιές, ώστε να αντέχει στον πόνο της προπόνησης, να αγωνίζεται με ευχέρεια και να μην υποκύπτει στα εμπόδια, να μην κάμπτεται στις δυσκολίες. Ο υγιής αθλητής αυτόματα  απέχει από καταχρήσεις προφυλάσσοντας τον οργανισμό του. Αποκτά έτσι  αντοχή στον πόνο, εξοικειώνεται και μαθαίνει να μην τον φοβάται, αλλά να τον διαχειρίζεται προς όφελός του. Συνειδητοποιεί την αξία της υγείας σωματικά και σταδιακά αντιλαμβάνεται την επίδρασή της και στο πνεύμα. Ένα σώμα που κουράζεται εύκολα, που δεν είναι καθαρό ή είναι με οποιονδήποτε τρόπο ευάλωτο στους κινδύνους θα φιλοξενεί πάντα ένα συγγενές πνεύμα. Με παρόμοιο τρόπο, ένα πνεύμα που ασθενεί πάντα θα προκαλεί προβλήματα και δυσκολίες στο σώμα εμπλέκοντας έτσι τον άνθρωπο σε έναν φαύλο κύκλο ασθένειας και δυστυχίας.

Ο αθλητισμός θέλει λοιπόν άτομα εύρωστα από όλες τις απόψεις. Ζητεί μονάδες υγιείς,  ικανές  να ενταχθούν στο σύνολο και να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του. Τα ομαδικά αθλήματα προσφέρονται για αυτό και δύνανται να προσφέρουν στην κοινωνία ανάλογα με την διαχείριση που θα τους γίνει. Στόχος και κανόνας εδώ είναι η υποταγή του ατόμου στο συμφέρον του συνόλου και όχι το αντίστροφο. Μια υποταγή, η οποία κρέμεται στη λεπτή κλωστή της ταπείνωσης του εγώ, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας. Η διαχείρισή της δε ξεκινά από την επιλογή των αθλητών που θα στελεχώσουν το σύνολο και εκτείνεται σε μια σειρά από μικρά ή μεγάλα ζητήματα ανάλογα με τον βαθμό που επηρεάζουν την συνοχή, την εύρυθμη  λειτουργία και τελικά την επιτυχία της ομάδας.

Ο κάθε αθλητής οφείλει να επιδιώκει παράλληλα με την δική του βελτίωση και την ενδυνάμωση των συναθλητών του με τελικό στόχο την τελειοποίηση της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να προσαρμοστεί ομαλά και να εντάξει τις ικανότητές του στην υπηρεσία του συνόλου έτσι ώστε η ομαδική προσπάθεια να φτάσει σε απόλυτη αρμονία. Όπως σε μια συμφωνία με δυσκολία ξεχωρίζει κανείς τα μουσικά όργανα που παράγουν τον συμφωνικό ήχο, έτσι και σε μια επιτυχημένη ομάδα η ατομική προσπάθεια πρέπει να μην διακρίνεται ή να διακρίνεται ως μέρος της ομαδικής. Αυτή η αρμονία βρίσκεται στο τέλος κάθε αναζήτησης και αποτελεί τον καρπό όλων των προσπαθειών.

Όταν υπάρχει, το σύνολο εμφανίζεται υγιές, συμπαγές μπροστά στη δυσκολία και στον κίνδυνο.  Όταν λείπει, κάθε κακοκαιρία μοιάζει με τρικυμία και η ομάδα θαλασσοδέρνεται παρασυρόμενη από τα κύματα. Η συνεργατικότητα, λοιπόν, και η επικοινωνία φαίνεται ως κάτι δεδομένο ενώ είναι το ζητούμενο. Η χημεία αυτή είναι το στοιχείο που ως κυματοθραύστης θα προφυλάξει το πλοίο από την ταραχή της ήττας και της αποτυχίας. Θα πολλαπλασιάσει δε την χαρά των επιτυχιών δίνοντας νέα πνοή και ενέργεια για την συνέχεια.

Τέτοιοι είναι οι καρποί του υγιούς αθλητισμού για τον άνθρωπο αθλητή, αλλά και για εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν στα αθλητικά δρώμενα. Ακόμη και ως θεατής, κάποιος που είναι μυημένος στο αθλητικό ιδεώδες, έχει να κερδίσει πολλά στον ατομικό και συλλογικό βίο. Διότι τί είναι πιο σημαντικό από την αξία της ταπείνωσης, της γνώσης και ορθής  διαχείρισης των δυνατοτήτων και αδυναμιών μας, αρετές που αποκτάει κανείς μέσω του υγιούς αθλητισμού;


Πηγή: http://www.pemptousia.gr/

Tην Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου
Αγ. Τριάδος Πειραιώς, και στο πλαίσιο του 1ου κύκλου συζητήσεων με κεντρικό θέμα:
« Διάλογοι με επίκεντρο την κρίση »
θα συζητήσουν:

• Ο πρωτοπρεσβύτερος, δρ θεολογίας, φιλόλογος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός και
• ο θεολόγος, φιλόλογος Γιώργος Μπάρλας

Τη συζήτηση θα συντονίσει
• ο πολιτικός επιστήμονας-συγγραφέας Κων/νος Χολέβας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr


"Τι είναι εκκλησία;"
Ομιλία του μοναχού π. Μωυσή Αγιορείτη


Συνέντευξη με τον Μητρ. Anthony Bloom

Τι είναι προσευχή;
Ορθόδοξο Σεμινάριο,
από τον Μητροπολίτη Διοκλείας Kallisto Ware

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη
perivolakipanagias.blogspot.com

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
με τον Μητροπολίτη Διοκλείας Kallisto Ware

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΑΪΒΑΝΕΖΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ

Ιερά Μητρόπολις Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής
greek.omhksea.org
Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα: «Τό Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων (313 μ.Χ.) καί οἱ σημερινές ἐκκλησιαστικο-πολιτικές διεργασίες»
Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα: «Τό Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων (313 μ.Χ.) καί οἱ σημερινές ἐκκλησιαστικο-πολιτικές διεργασίες»
CD Αγρυπνία των Βατοπαιδινών Αγίων 2011
CD Αγρυπνία των Βατοπαιδινών Αγίων 2011
Παρουσιάση βιβλίου: «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ, Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)»
Παρουσιάση βιβλίου:
«ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ,
Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)»
royanta (1)
Η ορθοδοξία στη χώρα των «Τούτσι» και «Χούτου»
a50738d4eb4d4e9c36f754fea95eaaa2_XL
Λόγοι Αθωνιτών πατέρων: Λόγος περί υπομονής στις δοκιμασίες και τους πειρασμούς
Η ορθόδοξη πίστη και το θρησκευτικό βίωμα στο λογοτεχνικό έργο του Ντοστογιέφσκι ”Αδελφοί Καραμαζόβ”
Η ορθόδοξη πίστη και το θρησκευτικό βίωμα στο λογοτεχνικό έργο του Ντοστογιέφσκι ”Αδελφοί Καραμαζόβ”
Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδής στην Ορθόδοξη πιστη, με τίτλο «Οθοδοξία και Ζωή»
Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδής στην Ορθόδοξη πιστη, με τίτλο «Οθοδοξία και Ζωή»
"Ο Ρωμανός ο Μελωδός του Οδυσσέα Ελύτη" στο ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει... στον Πειραιά
"Ο Ρωμανός ο Μελωδός του Οδυσσέα Ελύτη" στο ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει... στον Πειραιά
Αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος
Αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος
 
Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου εξέδωσε πρόσφατα μία εορταστική έκδοση αφιέρωμα στην εορτή της Συνάξεως των Βατοπαιδινών Αγίων με ηχογραφημένα αποσπάσματα της αγρυπνίας που πραγματοποιήθηκε στις 10/23 Ιουλίου 2011.
Στον δεξιό χορό έψαλλε ο βυζαντινός χορός «Τρόπος» και στον αριστερό οι πατέρες της Μονής.
Η επιμελημένη έκδοση (βιβλίου και τριών CD’s) περιλαμβάνει τον πρόλογο του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ, σχόλια στα ψαλλόμενα μέλη από τον Πρωτοψάλτη και Δάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Κωνσταντίνο Αθ. Αγγελίδη, έναν πλούσιο φωτογραφικό διάκοσμο και τους τρεις ψηφιακούς δίσκους με την ηχητική αποτύπωση της αγρυπνίας, αποτέλεσμα «που φανερώνει το μεράκι, την αγάπη για την ψαλτική τέχνη και την θεία Λατρεία».

Στο www.vatopedi.gr μπορείτε να ακούσετε ως δείγμα τον αργό στίχο, το «Ο κατοικών εν ουρανοίς εκγελάσεται…», μέλος Ιωάννου Κουκουζέλους, ήχος πλ. δ´, όπως το ερμηνεύει ο βυζαντινός χορός «Τρόπος» και τον αργό στίχο, το «Τότε λαλήσει προς αυτούς εν οργή…», μέλος Ιωάννου Κουκουζέλους, ήχος πλ. δ´, όπως το ερμηνεύει η χορωδία των βατοπαιδινών πατέρων. Υπάρχει μέρος από το ένθετο της πολυτελούς έκδοσης καθώς και οι λεπτομέρειες για την διάθεση.


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
 
Η «Ένωσις Σμυρναίων» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ, Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)» (εκδόσεις Αρχονταρίκι) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 στις 7·00 το βράδυ, στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σωματείου (οδός Καρύτση 3, Γ´ όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
•  Ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος

  Ιωαννίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων.

Θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελος Τσίρκας και θα χαιρετίσει ο συγγραφέας του βιβλίου.
Το συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου θα έχει η κ. Μαρία Βεϊνόγλου, μέλος του Δ.Σ. και έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ενώσεως Σμυρναίων.

Πληροφορίες· 210 3633618Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ οργανώνει, στην Αίθουσα Τέχνης τής Στοάς του Βιβλίου, Πεσματζόγλου 23, Έκθεση Βιβλίων και Ενθυμημάτων τών Λογοτεχνών τής Γενιάς τού ’30, που υπήρξαν και Ιδρυτικά Μέλη τής Εταιρίας.  Η Έκθεση θα διαρκέσει από 5 έως και 9 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί κατά τίς ώρες 11.00 – 13.00 και 18.00 – 20.00.  Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 18.00.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος , κ. Βασίλης Βιτσαξής, και θα μιλήσουν:  ο Αντιπρόεδρος, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Ζώρας, η ομότ. Καθηγήτρια κ. Μερόπη Ν. Σπυροπούλου και η Λογοτέχνις κ. Χρυσάνθη Κακουλίδου.


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Βούλας, δια του Φιλοπτώχου Ταμείου του, διοργάνωσε την 2η  προσκυνηματική εκδρομή του,  για το Εκκλησιαστικό Έτος 2013-2014, τη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013, με προορισμό την Ι.Μ. Παναγίας  Γοργοεπήκοου Μάντρας Αττικής. 
Οι 53 συμμετέχοντες στην Εκδρομή, προσκυνήσαμε τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας, ξεναγηθήκαμε στους υπόλοιπους ιερούς χώρους της Ιεράς Μονής, συμμετείχαμε στην  Ακολουθία του Εσπερινού και τελέσαμε  Αρτοκλασία, υπέρ Υγείας όλων των συμμετεχόντων στην Εκδρομή.
Στις 6.30 μ.μ. το βράδυ αναχωρήσαμε για την Ενορία μας και στις 7.40 μ.μ. φτάσαμε στο Ναό μας,  όλοι  ευχαριστημένοι γι’ αυτή τη σύντομη αλλά τόσο ουσιαστική πνευματική απόδραση. 
Η επόμενη προσκυνηματική Εκδρομή της Ενορίας μας, θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου 2013, με προορισμό τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο στο Προκόπι Ευβοίας και τον Όσιο Δαβίδ Ευβοίας, όπως διαμορφώθηκε το πρόγραμμα, ύστερα από σχετική ψηφοφορία των ίδιων Ενοριτών, για τα μέρη που επέλεξαν  οι ίδιοι να επισκεφθούμε φέτος. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.


                         Εκ του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού.

Την ανάγκη να έρθουν οι νέοι κοντά στην Εκκλησία και να γνωρίσουν τον Χριστό επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, κατά την τελετή των Εγκαινίων του νέου Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, κατά την ημέρα της εθνικής μας εορτής, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013,
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του κτιρίου που μέχρι πρότινος στέγαζε τον 1ο Παιδικό Σταθμό καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση και την προετοιμασία του χώρου να στεγάσει τις δραστηριότητες του νεανικού τομέα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του, αφού έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και στις πρώτες προσπάθειες κατά το έτος 1974 για τη δημιουργία πνευματικού κέντρου επί αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου ανέφερε ότι «σε αυτό το παλαιό πνευματικό κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, θα γίνονται οι ομιλίες της Σχολής Γονέων και θα μεταφερθεί συντόμως και η Σχολή Αγιογραφίας.

Επίσης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Αρκετά χρόνια το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έγινε, γίνεται και θα γίνεται όασις δροσιστική, ενισχυτική, πηγή που χαρίζει φως, ύδωρ ζωής, παρηγορία και ολοκληρωμένη ζωή σε νέους, νέες, οικογενειάρχες, ηλικιωμένους και σε όλους όσοι συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις.

Όμως δεν επαρκούσε το Πνευματικό Κέντρο για όλες τις εκδηλώσεις μας. Τα νειάτα ήθελαν το δικό τους ευρύχωρο Κέντρο Νεότητος και αναζητούσαμε ένα χώρο που θα είναι ειδικά διαρρυθμισμένος, αλλά και αφιερωμένος στη χαρά, στην ψυχαγωγία, στη βοήθεια και στην ωφέλεια του νέου, της νέας, του παιδιού.

Η αγάπη του Θεού μας έδωσε αυτό που επιθυμούσαμε. Μας χάρισε αυτό το δώρο, που ζούμε αυτή τη στιγμή. Ευχαριστούμε με όλη μας τη δύναμη τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, διότι μας χάρισαν, μας προσέφεραν τον άλλοτε παιδικό αυτό σταθμό, ο οποίος θα γίνει πλέον Κέντρο, όχι απλώς Νεότητος, αλλά κέντρο στο οποίο ο Χριστός μας θα φωτίζει, θα σκέπει, θα καθοδηγεί, θα ολοκληρώνει τα παιδιά μας, θα τα οδηγεί στην αληθινή πρόοδο και την επιτυχία.

Αγαπητοί αρχίζει μια νέα περίοδος προσφοράς στη νεότητά μας με το νέο αυτό Κέντρο Νεότητος. Η Ιερά Μητρόπολίς μας με τα άξια στελέχη της θέλει να το αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτόν εδώ το χώρο θα παίζουν τα παιδιά μας αγνά, καθαρά, άδολα για να γνωρίσουν σήμερα, που χάσαμε την αληθινή ψυχαγωγία, πως μπορεί ο νέος να χαίρεται, να ειρηνεύει, να κοινωνικοποιείται, χωρίς να μολύνεται και να αμαρτάνει.

Σήμερα, αυτή τη μεγάλη μέρα της Εθνικής μας εορτής, αυτή τη μέρα που το «ΟΧΙ» στους κατακτητάς έσωσε την πατρίδα μας, εμείς ας πούμε το μεγάλο «ΝΑΙ» στην διακονία και την βοήθεια της νεότητός μας.

Όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, σας παρακαλώ, με ενότητα και απλότητα, με ταπείνωση και πνεύμα θυσίας, να ενώσουμε την αγάπη μας την ειλικρινή και την άγρυπνη, εδώ σε αυτό το Πνευματικό Κέντρο Νεότητος, για την βοήθεια της νεότητός μας. Αν μείνουμε στους εγωισμούς μας και την αδιαφορία, θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευλογία που μας δίνει ο Θεός.

Σύνθημά μας: κάθε νέος, κάθε νέα να γνωρίσει το Χριστό. Να συνδεθεί με το Χριστό για να επιτύχει και να ζήσει αληθινά και ολοκληρωμένα.

Αυτή τη στιγμή, επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη χαρά που ζούμε σήμερα, τους καλούς συνεργάτες μας, κληρικούς και λαϊκούς, τους κατηχητές και κατηχήτριες, τους υπευθύνους των κύκλων και των ομάδων αγοριών και κοριτσιών, οι οποίοι ετοίμασαν, διαμόρφωσαν, διακόσμησαν και προσφέρουν πανέτοιμο το Κέντρο Νεότητος στη διακονία των νέων».


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» (Ελλάδα), ο Δήμος Ναυπλιέων, το “Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας” (Ρωσία) και το “Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου” (Ρωσία), οργάνωσαν τιμητικές εκδηλώσεις στο Ναυπλιο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 185 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. 

 Οι εκδηλώσεις έγιναν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 όπου εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Καποδίστρια από τους συμμετέχοντες φορείς, το Δήμο Ναυπλιέων, αγημάτων του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

 Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο “Βουλευτικό”, πρώτη Βουλή των Ελλήνων, με μουσικο πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη του Καποδίστρια και βραβεύσεις. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο στην Αθήνα με ημερίδα αφιερωμένη στο Καποδίστρια, παρουσία του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός , ο επικεφαλής των Ρωσικών σιδηροδρόμων Γιακούνιν, ο Ρώσος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας Τσιρκόφ Βίκτωρ, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού Ε.Αποστολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Α. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος, ρωσική αντιπροσωπεία και πάρα πολύς κόσμος.


Ευάγγελος Μπουγιώτης
Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου πολιούχου Βεροίας και στη συνέχεια τέλεσε Δοξολογία για την εθνική εορτή.
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο θεολόγος καθηγητής κ. Πέτρος Λίλιας.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας η Δήμαρχος Βεροίας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου απένειμε στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη το μετάλλιο τιμής και ευποιίας του Δήμου Βέροιας, ως ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας για τη στήριξη και την εξαιρετική προσφορά του στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, την προβολή και την υποστήριξη θεσμικών δομὠν της τοπικής κοινωνίας.
Ο σεβασμιώτατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε την Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβουλιο της πόλης για την εξαιρετική τιμή, τονίζοντας συγκινημένος ότι η απόδοση τιμής και σεβασμού δεν αφορά το πρόσωπό του αλλά την Εκκλησία για την προσφορά της στην τοπική κοινωνία και το Γένος σε καιρούς ειρήνης και καιρούς πολέμου, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Σεβασμιώτατε, πέρασαν 20 περίπου χρόνια από την ανάληψη της ποιμαντορίας σας στην εκκλησιαστική περιφέρεια της Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας. Τεράστιο και ποικίλο το έργο σας, υποστηρίζει αθόρυβα και αποτελεσματικά εκκλησιαστικές, επιστημονικές και πνευματικές δραστηριότητες.
Αναρίθμητες οι δράσεις σας, για τις οποίες θα μπορούσα να μιλώ ώρες, αλλά γνωρίζω πως θα σας φέρω σε δύσκολη θέση γιατί δεν συνάδει αυτό με τη σεμνότητα και τη μετριοπάθεια του χαρακτήρα σας.
Θα μπορούσα να μιλώ ώρες με απαρίθμηση επιτευγμάτων στα εκκλησιαστικά και ποιμαντορικά σας καθήκοντα, για τις ανεγέρσεις και εξωραϊσμούς ναών, αλλά και του οθωμανικού τεμένους που μετετράπει σε Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, την επαναλειτουργία των βυζαντινών εκκλησιών κι αυτή της Αναστάσεως του Κυρίου κάθε Σάββατο, την υποστήριξη των ιστορικών μας μοναστηριών και την ανέγερση νέων.
Θα μπορούσα να μιλώ ώρα για τις επιστημονικές, πνευματκές ακάματες κοινωνικές δραστηριότητες και επιτεύγματα που ωρίς να σταθώ σε ημερίδες, σχολές γονέων, συσσίτια, πνευματικά κέντρα, κατηχήσεις, μέριμνα ενδεών, φυλακισμένων και ασθενών και γενικότερα ευπαθών ομάδων που πληθαίνουν δραματικά στις μέρες μας, επιτρέψτε μου να τονίσω μόνο τον καταξιωμένο διεθνώς θεσμό των Παυλείων που εσείς οραματιστήκατε και καθιερώσατε με παγκόσμια επιτυχία.
Ως Δἠμαρχος αυτής της πόλης τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω πως είναι τεράστια η συμβολή σας και στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, την οικονομική και τουριστική, αλλά και την υποστήριξη των θεσμών όντας πάντοτε δυναμικά παρόν σε κάθε δύσκολη στιγμή και ουσιαστικός συμπαραστάτης κάθε φορά που κινδυνεύυν θεσμοί και κατακτήσεις. Ευλογία για το ποίμνιο της Βέροιας να βρίσκεται υπό τη σκέπη ενός άξιου και δραστήριου ποιμενάρχη.
Ο Δημος της Βέροιας σας οφείλει πολλά και πρώτα απ᾽ όλα το ιστορικό περικαλλές κτίριο όπου στεγάζεται. Ως ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας για τη στήριξη και την εξαιρετική προσφορά σας στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, την προβολή και την υποστήριξη θεσμικών δομών της τοπικής μας κοινωνίας, σας αποδίδει σήμερα ο Δήμος Βέροιας, δι᾽ εμού, το μετάλλιο τιμής και ευποιίας της πόλης των Βεροιέων.
Ευχόμαστε, το Δημοτικό Συμβούλιο και η ταπεινότης μου, ο Πανάγαθος Θεός να σας δίνει δύναμη και υγεία για τη συνέχιση και ευίδωση του θεάρεστου έργου σας.

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Με πολλή συγκίνηση αποδέχομαι την τιμητική διάκριση που μου απονέμετε κατά την επίσημη αυτή ημέρα της εθνικής εορτής ως μία απόδοση τιμής και σεβασμού όχι προς το πρόσωπό μου αλλά προς την Εκκλησία για την προσφορά της στην τοπική μας κοινωνία αλλά και το Γένος μας σε καιρούς ειρήνης και καιρούς πολέμου, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.
Διότι ο ρόλος και η αποστολή της Εκκλησίας, που είναι σώμα Χριστού και αποτελεί τη διαρκή και συνεχιζόμενη παροσία του μέσα στο κόσμο, είναι να συνεχίζει το έργο και την αποστολή του Χριστού ο οποίος δεν «ήλθε διακονθήναι αλλά διακονήσαι και δούναι την ψυχήν αυτού λύτρον αντί πολλών».
Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω και εγώ με τις ταπεινές μου δυνάμεις από την πρώτη στιγμή της καταστάσεώς μου στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως Μητροπολίτης. Ό,τι έκανα και ό,τι προσπαθώ να κάνω έχουν σκοπό και στόχο και φιλοδοξία όχι την προσωπική προβολή αλλά το καλό της Βέροιας και των κατοίκων της, την προβολή της ιστορίας και των αγίων της, την ωφέλεια των ανθρώπων και την παντί τρόπω συμπαράσταση στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στις ημέρες αυτές της κρίσεως.
Γι αυτό και η σημερινή τιμή δεν ανήκει σε μένα, ανήκει σε όλους τους συνεργάτες μου κληρικούς, στους άμεσους συνεργάτες μου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και σε όλους τους κληρικούς δια των ποίων επιτελείται το έργο της Εκκλησίας.
Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την τιμή και ζητώ και τη δική σας βοήθεια και τις δικές σας προσευχές ώστε το έργονα προάγεται και να καρποφορεί εις δόξαν του Θεού και ωφέλεια των ανθρώπων».
Στην Δοξολογία παρέστησαν οι τοπικές στρατιωτκές και πολιτικές αρχές, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. Ακολούθησε τρισάγιο για τους πεσόντες και κατέθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Στην 111 Π.Μ. βρέθηκε την Πέμπτη 24/10 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να τελέσει τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο βρίσκεται στη Μοίρα Μ.Ε.Ε.Π. και χτίστηκε με την πρωτοβουλία και τον κόπο του Διοικητού της M.E.E.Π Σμηναγού (ΤΜΜ) Θεοδώρου Νάκα.

Της ακολουθίας των Θυρανοιξίων ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός,. Προ της απολύσεως, τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε και ευχαρίστησε για την παρουσία του, ο Διοικητής της M.E.E.Π. Σμηναγός (ΤΜΜ) Θεόδωρος Νάκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία που θα έχει για όλους το Ιερό Παρεκκλήσιο, καθώς «εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε στιγμές επικοινωνίας με το Θεό και να αναζητούμε τη δική μας ψυχική ανάταση...».

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Διοικητής της 111 Π.Μ. Σμήναρχος(Ι)Γεώργιος Φασούλας. Ο κ. Δ/κτής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους μεταξύ των άλλων ανέφερε: «...μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η δραστηριότατη εν Χριστώ κοινωνία της Μονάδας, καθημερινά δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και Χριστιανοσύνης σε όλους μας». Επαίνεσε τον Σμηναγό (ΤΜΜ) Θεόδωρο Νάκα για την υλοποίηση του «προσωπικού του ονείρου ζωής», της ανοικοδόμησης του Ιερού Παρεκκλησίου, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι: «μεσούσης της οικονομικής κρίσεως, τέτοια έργα υλοποιούνται χάρη στην απλότητα των σχεδίων του έργου. Και η απλότητα αυτή πηγάζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, χάρη στην απλή αγάπη που τρέφει ο κ. Νάκας για το Θεό».

Τέλος, προς τους παρευρισκομένους, ομίλησε πατρικώς ο Σεβασμιώτατος ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι: «...η παρουσία ενός ναού στη ζωή μας έχει να κάνει με τον ίδιο το Θεό, ο οποίος από εμάς ζητάει απλά πράγματα. Την απλή πίστη που θαυματουργεί, την απλή αλήθεια που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, την απλή αγάπη που ξέρει να μοιράζεται». Επίσης, τόνισε τη χαρά του για την παρουσία ανάμεσα σε «οικείους», ανθρώπους της πίστεως και της αγάπης για την πατρίδα μας, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας προς τους στρατευμένους την κοινή γνώμη, ότι «ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται την Αεροπορία του».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο επίτιμος Αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος,Θεολόγος Συμεωνίδης, ο Διοικητής της 111 Π.Μ. Σμήναρχος(Ι) κ. Γεώργιος Φασούλας, ο υποδιοικητής Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, οι Μοίραρχοι όλων των Μοιρών της Μονάδος, οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Σμηνίτες και το πολιτικό προσωπικό της πτέρυγας καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Την υπ’ αριθμ. 75η Εγκύκλιό του προς τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας περί του ζητήματος της Αργίας της Κυριακής, εξαπέλυσε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, η οποία αναγνώσθηκε σε όλες τις Ενορίες μας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και το περιεχόμενό της έχει ως εξής:
 
«Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα, Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!
 
Θόρυβος πολύς ξέσπασε τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Ως συνήθως δε, η Εκκλησία μας, η αγία και φιλόστοργος μήτηρ, ετέθη στο κέντρο των αντιπαραθέσεων, όχι  από γνήσιο ενδιαφέρον των διϊσταμένων για την άποψή της, που άλλωστε είναι γνωστή σε όλους, αλλ’ απλώς για δημιουργία εντυπώσεων! Είναι αυτό μια μεγάλη αμαρτία, κυρίως των τελευταίων ετών, και νομίζω πως δεν αξίζει η μητέρα μας τέτοια συμπεριφορά από κανένα μας.
 
 
Μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν, επικοινωνώ μαζί σας, καίτοι ουδέποτε έπαυσα ομιλών μετά παρρησίας περί του θέματος, προκειμένου να σας θυμίσω, πως αγιάζεται εκ μέρους μας και προς όφελός μας η ημέρα του Κυρίου.
 
 
Δίχως περιστροφές, διακηρύσσουμε και πάλιν και δια πολλοστήν φοράν ότι, διαφωνούμε με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Σε τι επικεντρώνεται η διαφωνία μας; Μήπως στο ότι χάθηκε μία ευκαιρία αναπαύσεως του δεινώς ταλαιπωρημένου σύγχρονου ανθρώπου η στον κίνδυνο, που όπως επισημαίνουν οι ενδιαφερόμενοι, απειλεί τους μικρούς επαγγελματίες εκ μέρους των μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών; Ναι, και αυτά μας απασχολούν, αφού ειλικρινά συμπάσχουμε, μα δεν αποτελούν αυτά την κυριότερη αιτία της διαφοράς μας. Το σπουδαιότερο είναι ότι, παρά την ληφθείσα τελικά πρόνοια, που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων μετά τη Θεία Λειτουργία, ουσιαστικά ένα άλλο εμπόδιο τέθηκε στον εκκλησιασμό του ανθρώπου.
 
 
Η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου! Έτσι ονομάζεται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και πολύ σωστά, γιατί εορτάζεται πανηγυρικά αυτή την ημέρα η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η συντριβή του χειρότερου εχθρού μας του διαβόλου, ο οποίος έχει το κράτος του θανάτου. Αυτό το θαύμα της Αναστάσεως είναι το ακατανίκητο «σημείο» της θεότητος του αρχηγού της πίστεώς μας και τελειωτού μας Ιησού Χριστού. Αυτό το μεγάλο και πρωτοφανές και βεβαιωμένο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία ζούμε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και αποκτούμε εμπειρία της αναστάσεως και της αιωνίου ζωής. Ομολογούμε την προσδοκία μας στην ανάσταση των νεκρών, συνεπώς και στη δική μας ανάσταση και την ζωή του μέλλοντος αιώνος. Ο Χριστός είναι το κατώφλι και η θύρα για να περάσουμε από το θάνατό στη ζωή. Συλλειτουργούμε με τους αγγέλους και συνδοξολογούμε τον της ζωής χορηγό.
 
 
Στην αγία τράπεζα του Θεού είμαστε όντως μακαριστοί δαιτημόνες, αφού είμαστε προσκεκλημένοι του λατρευτού μας Οικοδεσπότου Χριστού, του ενανθρωπήσαντος Θεού. Αυτός μας τρέφει με το Λόγο του˙ θυσιάζεται υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας και μας προσφέρεται μέσα από το άγιο Ποτήριο, προς βρώσιν και πόσιν. Πράγματι, στη Θεία Λειτουργία κοινωνούμε το ζωοποιό Σώμα και Αίμα του λυτρωτού και Θεού μας «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον» και καταλαβαίνουμε, όσο μας είναι δυνατόν, ότι ο Θεός αγάπη εστί.
 
 
Στην τράπεζα αυτή δεν είμαστε μόνοι˙ συνδαιτημόνες είναι και οι άλλοι αδελφοί μας, οι πιστοί της ορθοδόξου Εκκλησίας, με τους οποίους -ουσιαστικά και όχι τυπικά- είμαστε ενωμένοι με δεσμό αγάπης, τον οποίο δημιουργεί και αγιάζει ο Κύριος της δόξης.
 
 
Ταυτόχρονα η Θεία Λειτουργία είναι προσφορά της Εκκλησίας υπέρ όλης της οικουμένης!
 
 
Η λειτουργία είναι πάσχα, είναι λαμπρή, είναι πανηγύρι, είναι χαρά, είναι ανακαίνιση, είναι ελπίδα, είναι αγκαλιά και ασπασμός με το Θεό μας, τον λατρευτό και όντως αξιολάτρευτο, και τους συνανθρώπους μας, με τους οποίους νοιώθουμε ίσοι και αδελφωμένοι.
 
 
Είναι γεύση γλυκειά της ουράνιας και ατελεύτητης Βασιλείας, της οποίας η αγάπη του Θεού μας κατέστησε κληρονόμους και πολίτες.
 
 
Η λειτουργία είναι έργο του λαού του Θεού, ο οποίος συνάγεται και προσεύχεται για όλα τα θέματα της ζωής, τα οποία τα παραθέτει με εμπιστοσύνη στην στοργική αγάπη του Χριστού μας. Στη Λειτουργία νοιώθει αυτό που είναι ως Εκκλησία, γι' αυτό καθόλου τυχαίο δεν είναι αυτό που λέγει ο χριστιανός "πάω στην Εκκλησία". Εκεί, κυρίως, αισθάνεται μέλος του αγίου σώματος του Χριστού και έτσι, ως μέλος Χριστού, σώζεται, κοινωνών μετ' Αυτού και μετά των άλλων μελών. Και πάλι δεν είναι τυχαίο, το ότι ονομάζει ο λαός, στην καθημερινότητά του, α-κοινώνητο, αυτόν που δεν βιώνει αυτό τον σύνδεσμο της αγάπης.
 
 
Η Χάρη του Θεού πλημμυρίζει και μεταμορφώνει τον εκκλησιαζόμενο. Ποιός δεν κατάλαβε ποτέ αυτήν «την καλήν αλλοίωσιν»; Εισέρχεται ο άνθρωπος στην Εκκλησία με την αιμοβόρα διάθεση του λύκου και εξέρχεται ήρεμος σαν το πρόβατο· εισέρχεται με την αρπακτική μανία του γερακιού και εξέρχεται αγνός και ακέραιος σαν το περιστέρι.
 
 
Κι' αυτήν την κατάσταση της χάριτος αγωνίζεται να την φυλάξει και μετά τη Θεία Λειτουργία, υπακούοντας τις εντολές του Θεού και βαδίζοντας στα ίχνη του Ιησού Χριστού, ευεργετών αδιακρίτως τους πάντες.
 
 
Τελικά, όποιος εκκλησιάζεται μπορεί να διαπιστώσει, από την πείρα του, ότι η λειτουργία είναι όχι απλή εκτέλεση καθήκοντος, που ενδεχομένως να το δει κάποιος και «ως αγγαρεία», αλλά δώρο ουράνιο και πηγή αναστάσεως και χαράς. Μόνο οι άγευστοι της εμπειρίας αυτής, μπορούν να προκρίνουν και να προτιμήσουν κάτι άλλο της Θείας Λειτουργίας και μόνο όσοι δεν πιστεύουν στην Ανάσταση και κατ' επέκταση στην θεότητα του Χριστού και την Εκκλησία, είναι δυνατόν να πολεμούν και να εφευρίσκουν τρόπους να εμποδίζουν τον εκκλησιασμό. Όμως αδικούν τον εαυτό τους. Η Εκκλησία τους προσφέρει Ανάσταση και εκείνοι λένε όχι! Προτιμούν τα πρόσκαιρα αγαθά, τη γη, το χώμα, τον θάνατο, τον τάφο....
 
 
Τέκνα μου αγαπητά,
 
 
Οι πιστοί είμαστε πλούσιοι αληθινά. Ευρήκαμε θησαυρό, ανεκτίμητο και αδαπάνητο! Την πίστη μας την αληθινή, τον Κύριο και Θεό μας. Εμείς, όχι μόνο δεν πρέπει χωρίς σοβαρή αιτία να απουσιάζουμε από τη Θεία Λειτουργία, αλλά οφείλουμε να κάνουμε και ιεραποστολή. Την εμπειρία μας να την κάνουμε γνωστή στους γύρω μας, προσκαλώντας με το «έρχου και ίδε» όσους δεν γεύθηκαν και αγνοούν την χρηστότητα του Κυρίου. Η εκ μέρους μας αδιαφορία προς αυτούς είναι μεγάλη αμαρτία, αφού εμείς δεν επιτρέπεται να είμαστε εγωϊστές, απολαμβάνοντες ατομικά τα αγαθά που ο Φιλάνθρωπος Θεός χαρίζει σε όλους.
 
 
Ταύτα γνωρίζων και υπενθυμίζων στην αγάπη σας, εύχομαι εγκαρδίως, να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη σύνεση και σεβασμό αυτά τα σοβαρά θέματα της ζωής και της σωτηρίας μας, κυρίως όσοι ζούμε σ' αυτόν τον τόπο, που τόσο πλουσίως ευλογήθηκε από το Θεό των Πατέρων μας, και διατελώ
 
 
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
 
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 
†ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»
«Εκκλησιαστικός Αντιρατσισμός» ήταν το θέμα που ανέπτυξε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης, στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Ξεκινώντας, ο π. Δανιήλ σημείωσε πως εμείς οι Χριστιανοί είμαστε πρωτοπόροι στην κατάργηση των διακρίσεων. Όπως φαίνεται και στο Σύμβολο της Πίστεως, «η εκκλησία μας είναι καθολική, γιατί χωράνε όλοι μέσα στην εκκλησία. Ο Χριστός για όλους σταυρώθηκε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Από τότε που ήρθε ο Χριστός στον κόσμο, καταργήθηκαν οι διακρίσεις», ανέφερε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Δανιήλ. Συμπλήρωσε, μάλιστα, αυτή τη διαπίστωση, αναφέροντας παραδείγματα από τη ζωή του Χριστού, που αποδεικνύουν πως δεν έκανε διακρίσεις. Σε ένα παράδειγμα, είπε χαρακτηριστικά πως «ενώ ο κόσμος δεν έδινε καμία αξία στις γυναίκες, έρχεται ο Χριστός και σαρκώνεται από γυναίκα, και της δίνει την ύψιστη τιμή».

Εν συνεχεία, ο π. Δανιήλ τόνισε πως «η αγάπη του Θεού είναι αγάπη χωρίς σύνορα. Ο Χριστός σε όλους δίνει τη χάρη Του, αλλά όλοι δεν πιστεύουν. Όποιος θέλει πιστεύει». Κάνοντας λόγο για τη σημερινή εποχή, διαπίστωσε ότι ακούγονται πολλά για το ρατσισμό, ακόμα και για την πιθανότητα εφαρμογής νόμων με αυτό το θέμα. Τονίζοντας το ρόλο της Εκκλησίας πάνω σε αυτό το θέμα, σημείωσε πως οι Χριστιανοί δρουν με «τη δημοκρατία της αγάπης». «Χωράμε όλοι στην Εκκλησία. Όλοι σώζονται, άμα μετανοήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για την εκκλησία οι μετανάστες είναι η πρόκληση της ιεραποστολικής μας αγάπης. Εμείς προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε το ευαγγέλιο», ανέφερε σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για το θέμα των μεταναστών και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Εκκλησία. «Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις. Ο καλύτερος αντιρατσισμός είναι η εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας τα λεγόμενά του. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, έκανε μια αναφορά σε ρήσεις του Αποστόλου Παύλου, τονίζοντας ότι «Θεός δεν μεροληπτεί. Κοιτάει καρδιές».

«Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις. Αγαπώ όλους, δε σημαίνει συμφωνώ με όλους», ανέφερε ο π. Δανιήλ προς το τέλος της ομιλίας του, υποστηρίζοντας πως όλοι είναι ίσοι μέσα στην Εκκλησία, έχοντας ο καθένας το ρόλο του. «Ίδια εικόνα προσκυνάμε. Ίδιο σταυρό κάνουμε. Ίδιο σώμα και αίμα Χριστού παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Καταληκτική φράση της ομιλίας του ήταν πως «Είμαστε ατομιστές και αγαπάμε μόνο τον εαυτό μας και επομένως κάνουμε διακρίσεις. Δόξα τω θεώ υπάρχει η Εκκλησία, όπου δεν υπάρχουν ούτε κοινωνικές, ούτε φυλετικές ως προς τις φυλές, ούτε φυλετικές ως προς τα φύλα. Στην εκκλησία να μην γίνονται διακρίσεις γιατί είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου πατέρα. Θα κληρονομήσουμε όλοι τη Βασιλεία την ουράνιο».


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Σήμερα γιορτάζουμε μιὰ μέρα δόξας τῆς ἱστορίας μας, μιὰ μέρα πανηγυρικῆς ἀπόδειξης τῆς ἡρωικῆς ἑλληνικῆς ψυχῆς μας. Ὅλοι οἱ τότε ἰσχυροί, Γερμανοὶ καὶ Ἰταλοί, ἐναντίον μας. Οἱ γονεῖς μας φτωχοί, μικροί, ἀδύνατοι. Δυνατοὶ ὅμως στὴν ψυχή, μεγάλοι στὰ ὁράματα, πλούσιοι σὲ ἰδανικά. Μὲ κυβερνῆτες ποὺ ἄκουγαν τὸν ἀναστεναγμὸ τῆς ἱστορίας καὶ ἤξεραν νὰ ἐκφράζουν τὴ φωνὴ τοῦ λαοῦ στὶς ἀπειλὲς τῶν ξένων καὶ ὄχι τὴ λαίμαργη
βούληση τῶν ἀδίστακτων δυνάμεων στὸν γονατισμένο καὶ τότε λαό. Τὸ ΟΧΙ δὲν τὸ εἶπε ἕνας• τὸ εἶπε ὁλόκληρος ὁ λαός. Ἁπλά, βρέθηκε αὐτὸς ποὺ συνδύασε τὴν ἁρμοδιότητα τῆς ἐξουσίας του μὲ τὸν παλμὸ τοῦ λαοῦ.

Καὶ σήμερα ἡ πατρίδα μας βρίσκεται σὲ ἰδιότυπη ἐμπόλεμη κατάσταση καὶ ζεῖ σὲ κατοχή. Καὶ αὐτὴ τὴ φορὰ δυστυχῶς Γερμανική. Καὶ ὄχι μόνον. Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι, θύματα καὶ τῆς δικῆς μας ἀπερισκεψίας καὶ μικρόνοιας, ξεγελαστήκαμε καὶ παρασυρθήκαμε σὲ ἀνόητη ζωή. Χαλάσαμε ὡς λαός. Τὶς τελευταῖες δεκαετίες φροντίσαμε νὰ καταστρέψουμε ἕνα-ἕνα τὰ θεμέλιά μας, τοὺς βωμοὺς καὶ τὰ ἱερά μας, πίστη, παιδεία, παράδοση, ἱστορία, γλῶσσα, θεσμούς, ἀξίες. Γι’ αὐτὸ καὶ δὲν ἀντέξαμε τὴ σύγχρονη ἐπίθεση. Καὶ νὰ ποῦ φτάσαμε! Μέσα σὲ λίγα χρόνια βλέπουμε τὶς περιουσίες μας νὰ χάνονται, τὴν ἀνεργία νὰ αὐξάνεται, τοὺς νέους μας νὰ ἐκπατρίζονται, τὸν λαό μας νὰ πεινάει, τὴν ἀξιοπρέπειά μας νὰ ἐξανεμίζεται, τὴ χώρα μας νὰ ἀδειάζει. Βουλιάξαμε σὲ χρέη καὶ δάνεια, βυθιστήκαμε σὲ προβλήματα καὶ ἀδιέξοδα, γεμίσαμε συσσίτια.

Ἂν συνεχίσουμε ἔτσι, σὲ λίγο θὰ τρῶμε μπομπότα καὶ κονσερβαρισμένες τροφές. Ἂν τὰ βρίσκουμε κι’ αὐτά. Ἡ ἑλληνικὴ σημαία δὲν θὰ μονοπωλεῖ τὴν κυριαρχία μας σὲ αὐτὸν τὸν τόπο. Κάποιες ἄλλες ξένες σημαῖες θὰ θυμίζουν τὰ λάθη μας καὶ τὴν κατοχικὴ μανία ἄλλων λαῶν. Κάτι πρέπει νά ἀλλάξει. Τώρα. Ἄμεσα. Χωρὶς δεύτερη σκέψη, δίχως καμία καθυστέρηση. Αὐτοὶ ποὺ μὲ τὴν ψῆφο μας διαχειρίζονται τὶς τύχες μας ἴσως ἀποκατέστησαν τὴν ἀξιοπιστία μας στὸ ἐξωτερικό, ἴσως μείωσαν τοὺς δεῖκτες τῆς ὕφεσης, ἴσως δημιούργησαν πρωτογενὲς πλεόνασμα. Ἔτσι μᾶς λένε. Δὲν θέλουμε νὰ τοὺς ἀδικήσουμε, τοὺς πιστεύουμε. Οἱ ἴδιοι ὅμως φορολόγησαν ἀδυσώπητα τὸν λαό, δημιούργησαν στρατιὲς ἀνέργων, πλήθη πεινασμένων καὶ ἀπελπισμένων, ἑκατομμύρια φτωχῶν καὶ λεγεῶνες αὐτοεξορίστων. Καὶ τὸ χειρότερο, γέννησαν πολιτικὰ μορφώματα καὶ κοινωνικὰ ἐκρηκτικὰ μείγματα πού, ἂν δὲν γίνει κάτι σύντομα, θὰ βρεθοῦμε μέσα σὲ μία κοινωνία ἀνεξέλεγκτης ἀναρχίας καὶ ἀνασφάλειας, βίας καὶ ἐγκλήματος, διάλυσης καὶ καταστροφῆς, διχασμένοι καὶ ἀγριεμένοι, μὲ κυβερνῆτες χωρὶς ἀξίες, δίχως ὑπόληψη καὶ σοβαρότητα, πραγματικὰ ἐπικίνδυνους. Ἀλήθεια, ποιός θὰ πάρει αὐτὴ τὴν εὐθύνη; ποιός θὰ ἀντέξει τὸν αἰώνιο στιγματισμὸ τῆς ἱστορίας;

«Ποτέ ἡ χώρα δὲν ἦταν σὲ χειρότερο σημεῖο», εἶπε πρὶν ἀπὸ λίγες μέρες κάποιος ἀπὸ τοὺς σημερινοὺς ἀντιπολιτευόμενους πολιτικούς. Καὶ ἔχει δίκιο. Ἀλλὰ καὶ ποτέ δὲν εἶχε τόσο ἐπικίνδυνες πολιτικὲς ἐναλλακτικὲς λύσεις. Τὸ παρὸν τῆς χώρας εἶναι δραματικό. Ἀλλὰ καὶ τὸ μέλλον της πολὺ ζωφερό. Ὄχι γιατὶ δὲν ὑπάρχουν λύσεις, ἀλλὰ γιατὶ δὲν βρίσκονται πολιτικοὶ μὲ καθαρή σκέψη καὶ ἐξυπνάδα, μὲ ἡρωισμὸ καὶ τόλμη. Τουλάχιστον στὸ ὁρατὸ πολιτικὸ φάσμα.

Δὲν θέλουμε πολιτικοὺς ποὺ μόνο νὰ ψηφίζουν κατὰ παραγγελία νόμους. Θέλουμε ἀνθρώπους νὰ μᾶς κυβερνήσουν, ἴσως νὰ μᾶς διορθώσουν. Ὄχι νὰ μᾶς τιμωρήσουν γιὰ τὰ δικά τους κυρίως λάθη. Τοὺς θέλουμε νὰ ἐκπροσωποῦν τὸν λαό στοὺς δανειστές. Ὄχι τὸ ἀντίστροφο. Δὲν ἀντέχουμε πολιτικὲς συμβιβασμοῦ, γιατὶ ἡ ἀξιοπρέπειά μας δὲν ἐπιδέχεται οὔτε καθυστερήσεις οὔτε καὶ μισὲς λύσεις. Δὲν τοὺς ψηφίσαμε γιὰ νὰ μᾶς στύψουν στὸ ὄνομα τῆς Εὐρωπαϊκῆς σκοπιμότητας οὔτε γιὰ νὰ ἀντικαταστήσουν τὴν πίστη μας στὸν Τριαδικὸ Θεὸ μὲ τὴν ὑποτέλειά μας στὴ μνημονιακὴ Τρόϊκα. Δὲν τοὺς ἐκλέξαμε γιὰ νὰ μᾶς δέσουν μὲ εὐρωπαϊκὲς χειροπέδες οὔτε γιὰ νὰ ὑπογράψουνε τὸν ὑπαρκτικὸ ἐκφυλισμὸ μας, ἀλλὰ γιὰ νὰ ἐκφράζουν τὴ δόξα τοῦ ἱστορικοῦ λαοῦ μας. Δὲν τοὺς ψηφίσαμε γιὰ νὰ σώσουν τὸ Εὐρώ• τοὺς ἐξουσιοδοτήσαμε νὰ σώσουν τὴν ἱστορία μας, τὴ ζωή μας, τὴν καθημερινότητά μας, τὴν ἀξιοπρέπειά μας, ἐμᾶς τοὺς ἴδιους.

Χωρὶς ἀμφιβολία, κάτι πρέπει νὰ γίνει. Τὴν πορεία μᾶς τὴν δείχνει ἡ σημερινὴ μέρα. Εἶναι μονόδρομος. Ἡ χώρα μας τὴν ἱστορία της τὴν ἔγραψε στὸ παρελθὸν μὲ ἕνα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, μὲ ἕνα ἡρωικὸ ΟΧΙ, ποὺ τὰ εἴπανε κάποιοι συγκεκριμένοι ἄνθρωποι τὴν κατάλληλη στιγμή. Ὅταν ἔφτασαν οἱ πρόγονοί μας νὰ τρῶνε ποντίκια καὶ γέμισαν μὲ ἀρρώστιες, τότε ἔκαναν τὴν ἔξοδό τους στὸ Μεσολόγγι καὶ ὅταν ἡ κατοχὴ χτυποῦσε τὴν πόρτα τῆς πατρίδας μας τὸ 1941, δυὸ νέοι ὁ Μανώλης Γλέζος καὶ ὁ Λάκης Σάντας τόλμησαν νὰ κατεβάσουν τὴ Γερμανικὴ σημαία ἀπὸ τὸν βράχο τῆς Ἀκρόπολης. Τέτοια πρότυπα κρύβει στὰ σπλάγχνα του ὁ λαός μας. Τέτοια γονίδια ἔχει ἡ ταυτότητά μας. Θέλουμε πολιτικούς ποὺ νὰ ποῦνε ΟΧΙ στὴν Τρόικα καὶ νὰ δείξουν τὶ σημαίνει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ σὲ ὅλο τὸν κόσμο. Θέλουμε ὁδηγοὺς σὲ μία ἔξοδο ἐλεύθερων πολιορκημένων γιὰ νὰ κατεβάσουμε κάθε ξενικὴ σημαία ἀπὸ τὴν Ἀκρόπολη τῆς ἱστορίας, τοῦ τόπου καὶ τοῦ πολιτισμοῦ μας. Ἂν δὲν βρεθοῦν ἡγέτες μὲ ἡρωικὰ χαρακτηριστικά, χαθήκαμε. Δώσαμε τὸν ἱδρῶτα μας, δώσαμε καὶ τὸ δάκρυ μας. Δὲν θὰ δώσουμε ὅμως καμιὰ σταγόνα ἀπὸ τὸ αἷμα μας. Αὐτὸ πρέπει νὰ βρεθεῖ αὐτὸς ποὺ θὰ τὸ πεῖ σὲ ὅλον τὸν κόσμο. Γιατὶ ἐκεῖ φτάσαμε. Μόνο τὸ αἷμα μᾶς ἔμεινε. Θὰ μᾶς ποῦνε ὅτι, ἂν τολμήσουμε ἔτσι, θὰ ἔρθουν τὰ χειρότερα. Δὲν ὑπάρχουν πλέον χειρότερα. Ὑπάρχει ἡ εὐκαιρία τοῦ ἡρωισμοῦ. Τὸ ΟΧΙ καὶ τὸ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ δὲν τὰ ἀκουλούθησε μιὰ φαινομενικὴ ἧττα• τὰ διαδέχθηκε ἡ δόξα. Γι’ αὐτὸ κι ἐμεῖς σήμερα γιορτάζουμε. Ἡ μπομπότα μὲ ἀξιοπρέπεια ἀξίζει περισσότερο ἀπὸ τὸ σουβλάκι μὲ ὑποτέλεια. Τὴν ὅποια δυσκολία καὶ θυσία, μὲ ἐνθουσιασμὸ θὰ τὴν σηκώσουμε ὡς συνακόλουθο τοῦ ἡρωισμοῦ. Δὲν μποροῦμε ὅμως ἄλλο νὰ τὴν ἀντέξουμε ὡς συνέπεια δουλικότητας καὶ ἐξευτελισμοῦ.

Μέχρι σήμερα ἔχουμε δεῖ μέτρα, συμφωνίες, εἰς βάρος μας ἐκβιασμούς, ἀνεκπλήρωτες ὑποσχέσεις, ἀτέλειωτες ὑποχωρήσεις. Δὲν ἔχουμε δεῖ καμία νίκη, καθόλου τόλμη. Κάνουμε ἔκκληση στὸν πολιτικό μας κόσμο. Ὀφείλουν νὰ φωνάξουνε παντοῦ ὅτι δὲν πεινᾶμε μόνον ὡς πολίτες, κυρίως πονᾶμε ὡς λαός. Ὅποιος ἡγέτης στὴν παροῦσα φάση δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι ριψοκίνδυνος, γίνεται ἀπὸ μόνος του ἐπικίνδυνος. Ἀντίθετα, ἂν βρεθοῦν τώρα κάποιοι ποὺ μπορέσουν νὰ κινηθοῦν μὲ συνέπεια στὴν ἱστορία μας, τότε θὰ μπορέσουμε κι ἐμεῖς νὰ τοὺς συγχωρέσουμε γιὰ ὅσα κατεργάστηκε εἰς βάρος μας ἡ ὑποτέλεια στὴν ξένη λογικὴ καὶ τὰ ἀλλότρια συμφέροντα. Ἐὰν σιωπήσουν, δὲν θὰ τοὺς συγχωρέσει ἡ ἱστορία. Δὲν μᾶς ἐνδιαφέρει πλέον ποιός φταίει γιὰ τὴ σημερινή μας κατάσταση. Μᾶς νοιάζει ποιὸς καὶ τὶ θὰ μᾶς σώσει. Ψάχνουμε γιὰ πατριῶτες, ὄχι γιὰ ἐνόχους. Ἂν οἱ πολιτικοί μας ἔκαναν ὣς τώρα τὸ σωστό, θὰ τοὺς παραδεχόμασταν ἐμεῖς ὡς ἱκανούς. Ἂν τὸ κάνουν τώρα, αὐτὴ τὴ στιγμή, θὰ τοὺς ὁμολογήσει ἡ ἱστορία ὡς ἐθνικὰ μεγάλους. Καὶ ἔξυπνους.

Τὸ ΟΧΙ τοῦ 1940 δὲν εἶχε καμία λογική, εἶχε ὅμως ἐξυπνάδα καὶ ἀξιοπρέπεια. Τώρα τὸ ΟΧΙ ἔχει τὴ σοφία τοῦ αὐτονόητου καὶ τὴ σαφήνεια τῆς μοναδικῆς λύσης. Οἱ νίκες δὲν στηρίζονται σὲ ΝΑΙ συμβιβασμοῦ. Στηρίζονται σὲ ΟΧΙ ἡρωισμοῦ.


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Η Ελλάδα, η αγαπημένη Πατρίδα μας, που ήταν, τότε, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, περιφρονημένη από τους ευρωπαϊκούς, κυρίως, λαούς, λόγω της εθνικής συμφοράς που υπέστη στην Μικρά Ασία, αλλά και του επάρατου εθνικού διχασμού, βρέθηκε, αναπάντεχα, στο επίκεντρο του διεθνούς θαυμασμού. Γιατί ; Διότι είπε, απλά και αποφασιστικά, το «ΟΧΙ» στο ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι ζητούσε να κατακτήση την Χώρα. Κανένας δεν το περίμενε. Κι’ αυτό, επειδή μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, υπέκυψαν στον Άξονα μέσα σε λίγες, μόλις, μέρες, ενώ άλλες, όπως για παράδειγμα η Δανία, δεν επολέμησαν καν. Όμως, η μικρή Ελλάδα το είχε από καιρό αποφασίσει : Η να ζήση ελεύθερη η να πεθάνη. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έγραφε στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Χίτλερ ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Γεώργιος Βλάχος, στο τέλος εκείνου του περιώνυμου άρθρου, που έκανε κυριολεκτικά πάταγο, όταν δημοσιεύθηκε το Σάββατο, 8 Μαρτίου του 1941, και η «Καθημερινή» πούλησε πάνω από 300.000 φύλλα, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα εκείνης της εποχής : Η Ελλάδα, έγραφε ο Γεώργιος Βλάχος, εάν η Γερμανία της επιτεθή (όπως έντονα εφημολογείτο) θα πολεμήση όπου χρειασθή. «Και θα αναμείνη την εκ Βερολίνου επιστροφήν του δρομέως, ο οποίος ήλθε προ πέντε ετών (1936) και έλαβεν από την Ολυμπίαν το φως, δια να μεταβάλη εις δαυλόν την λαμπάδα και φέρη την πυρκαϊάν εις τον μικρόν την έκτασιν, αλλά μέγιστον αυτόν τόπον ο οποίος, αφού έμαθε τον κόσμον όλον να ζη, πρέπει τώρα να τον μάθη και να αποθνήσκη».

Δεν υπολόγισε ούτε στιγμή η Ελλάδα να συμβιβασθή με τις δυνάμεις της βίας και του κακού, τις οποίες αντιπροσώπευε ο Άξονας. Εκείνες τις δραματικές ώρες, που έπρεπε να διαλέξη ανάμεσα στην ατίμωση και στην ελευθερία, χωρίς δισταγμό προτίμησε την ελευθερία και την δόξα που ακολούθησε. Και δεν μπορούσε να γίνη διαφορετικά, Γιατί την βάραινε μια ιστορία 2.500 χρόνων, με τους Μαραθώνες, τις Σαλαμίνες, τις μεγαλειώδεις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις Αλαμάνες, τα Δερβενάκια, τους θρυλικούς Βαλκανικούς Πολέμους ... Αυτή την ιστορία δεν μπορούσε να την περιφρονήση και να την αρνηθή. Έτσι, όταν το «ΟΧΙ» του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννου Μεταξά το έκανε δικό του και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, εκείνο το «ΟΧΙ» έγινε παιάνας, θούριο, θριαμβευτικό σάλπισμα, που αντήχησε στα πέρατα της γης. Και ήταν ο Τσώρτσιλ, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, που είπε τον ιστορικό εκείνο λόγο : «Μέχρι τώρα λέγαμε, ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από τώρα και στο εξής θα λέμε, ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Οι Έλληνες δεν λογάριασαν, τότε, ότι ζούσαν σε δικτατορικό καθεστώς. Τους συνεπήρε η αγάπη προς την Πατρίδα. Και έγιναν μια ψυχή και μια καρδιά. Οι φαντάροι, οι ναύτες και οι αεροπόροι μας έγραφαν λαμπρές σελίδες δόξης στα Βορειοηπειρωτικά βουνά, στα πέλαγα και στους αιθέρες. Κι’ όταν οι καμπάνες των εκκλησιών ανήγγελαν μια καινούργια νίκη, πλήθη λαού έτρεχαν στις Εκκλησίες για να ευχαριστήσουν τον Θεό, να Τον δοξολογήσουν, αλλά και να ψάλουν τα νικητήρια προς την Παναγία, την Υπέρμαχο του Έθνους μας Στρατηγό, που με την Σκέπη Της προστάτευε την αγωνιζόμενη τον υπέρ πάντων αγώνα Πατρίδα μας. Εξ άλλου, δόξα και τιμή ανήκει στις ηρωΐδες γυναίκες της Πίνδου, που αγόγγυστα ανέβαζαν πυρομαχικά και τρόφιμα για τους φαντάρους στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου, μέσα στην παγωνιά και στις τρομερές χιονοθύελλες. Δίκαια, λοιπόν, η Οικουμένη γονάτισε σ’ αυτό το μεγαλείο της Ελληνικής μας Πατρίδος.

Γονατίζουμε κι’ εμείς μπροστά στην Δόξα του Σαράντα. Εμείς, που παρά τα οικονομικά δεινά που περνούμε, αγαπάμε τον Χριστό, αγαπάμε την Εκκλησία, αγαπάμε την Ελλάδα μας. Η αγάπη μας αυτή αγκαλιάζει και τους Κυπρίους και τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς. Ευχή μας, σύντομα να έλθη η εθνική τους αποκατάσταση. Τα νειάτα τα μαθητικά, τα φοιτητικά, τα εργαζόμενα νειάτα, όπως και τα στρατευμένα νειάτα, να είναι στην πρωτοπορεία και στον αγώνα τον καλό για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα μας.

Χρόνια πολλά, καλά, άγια και ευλογημένα. Να ζη και να μεγαλύνεται η Ελλάδα μας.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ


Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η ανακομιδή του Άφθαρτου σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου στις Αγροτικές φυλακές στην Τίρυνθα Ναυπλίας ,όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως ο Άγιος Γεράσιμος. 

Στο πανέμορφο εκκλησάκι στην Τίρυνθα, που την φροντίδα του έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των αγροτικών φυλακών, τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Μυτροσίλης. 

Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα μεταφερόμενη από τους κρατούμενους .Το σωφρονιστικό κατάστημα φτιάχτηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος , τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1829.

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Με πρωτοβουλία της ενορίας Γεννήσεως της Θεοτόκου και την συμμετοχή του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γηγενών Μακεδόνων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κρύα Βρύση Πέλλας λιτός εορτασμός της απελευθέρωσης της Μακεδονίας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013.
Κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία. Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα στο ενοριακό κέντρο.

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Νέα ταινία ἐμπνευσμένη ἀπὸ τὴν ζωὴ τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως & Κριμαίας ἑτοιμάσθηκε στην Οὐκρανία και θα
παρουσιασθεί σε επίσημη πρεμιέρα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. 
Μετὰ τὴν συγκλονιστικὴ ρώσικη ταινία "Τὸ Νησί", ἡ ὁποία ἀπέσπασε πολλὰ κινημοταγραφικὰ βραβεῖα, ὅλοι περιμένουμε μὲ ἀνυπομονεσία τὴν καινούρια ταινία ἀφιερωμένη στὸν βίο τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ καταγομένου ἀπὸ τὸ Κερτς τῆς χερσονήσου τῆς Κριμαίας. 

Στὴν οὐσία πρόκειται γιὰ μία κινημοτογραφικὴ βιογραφία τοῦ ἐπισκόπου ποὺ ἔζησε μέσα σὲ ἕνα καθεστὼς ἐχθρικὸ πρὸς τὴν ὀρθόδοξη πίστη καὶ τὴν ἐλευθερία καὶ ἀντιστάθηκε ἀπέναντι στὸ κομμουνιστικὸ κόμμα, τοὺς καταδότες, τὴν ἀστυνομία, ἀκόμα καὶ τὸν ἴδιο τὸν Στάλιν μὲ ἀποτέλεσμα τὴν δίωξη, φυλάκιση καὶ ἐξορία του. 

Ἔζησε καὶ πάλεψε σὰν οἰκογενειάρχης, ἰατρὸς καὶ ἀργότερα ἀρχιερέας, δύο παγκοσμίους πολέμους καὶ δεκάδες κινήματα καὶ ἐπαναστάσεις.

Ἡ ταινία ξεκινᾶ τὴν ἀφήγηση ἀπὸ τὸ 1917, ὅταν ὁ νεαρὸς ἰατρὸς Βάλεντιν Γιασενέτσκι (τὸ κατὰ κόσμον ὄνομα τοῦ Ἁγίου) μαζὶ μὲ τὴν γυναίκα καὶ τὰ τέσσερα παιδιὰ τοὺς μετακομίζουν στὴν Τασκένδη λόγω τοῦ ἐμφυλίου πολέμου. 

Ἐκεῖ ἔγινε ἀρχίατρος στὸ τοπικὸ νοσοκομεῖο χειρουργώντας ἀδιάκοπα ἑκατοντάδες ἀσθενεῖς ποὺ ἔφθαναν στὸ νοσοκομεῖο τραυματισμένοι ἀπὸ τὸν πόλεμο. Σὲ ἡλικία 38 ἐτῶν χάνει τὴν σύζυγό του ἀπὸ φυματίωση. 

Τὸ 1921 χειροτονεῖται ἱερέας καὶ ἀργότερα (1923) ἐπίσκοπος Τασκένδης. Ἀπὸ τότε συνδύαζε τὰ ποιμαντικὰ καὶ ἐπαγγελματικά του καθήκοντα καθὼς παρέμεινε ἀρχίατρος τοῦ νοσοκομείου τῆς Τασκένδης ἐνῶ ταυτοχρόνως παρέδιδε μαθήματα στην Ἰατρικὴ σχολὴ πάντα φορώντας τὸ ράσο καὶ τὸ σταυρό του. Γιατρεύοντας λοιπὸν τὶς ψυχὲς καὶ τὰ σώματα τοῦ ρωσικοῦ λαοῦ πέρασε τὸ ὑπόλοιπό της ζωῆς τοῦ διωκόμενος ἀσταμάτητα γιὰ τὴν ἀκλόνητη πίστη του μὲ ἀποτέλεσμα τὸν κλονισμὸ τῆς ὑγείας του καὶ τὸν θάνατό του τὸ 1961.

Η ταινία θα προβληθεί προσεχώς στους ελληνικούς κηνιματογράφους.
Τὸ trailer ὅπως καὶ φωτογραφίες ἀπὸ σκηνὲς τῆς ταινίας προαναγγέλουν μία σπουδαία παραγωγὴ ποὺ δὲν πρέπει νὰ χάσει κανείς!

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού άρχισαν στην Πόλη της Χαλκίδος οι Εορταστικές Εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», τα οποία έχουν πλέον καταστεί θεσμός ιερός και σεβάσμιος για την Τοπική μας Εκκλησία.
Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.
Με προεξάρχοντα, λοιπόν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, η Πόλη της Χαλκίδος υποδέχθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της «Δεξιάς» από τον Νέο Πύργο της Ιστιαίας, στα πλαίσια των φετινών ΚΑ΄ Δημητρίων 2013.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Δεξιάς, στολισμένη και τοποθετημένη σε στρατιωτικό όχημα, συνοδευομένη από τον Αρχιμ. Τίτο Γερονικολό, Εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Πύργου, τον Aρχιμ.  Ιωάννη Βουτσιλάκο, Ιεροκήρυκα της περιοχής και κατοίκους του Ν. Πύργου, όπου φυλάσσεται ευλαβικά στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ήλθε στην Εύβοια από τους πρόσφυγες που προέρχονταν από το χωριό Πύργος της Κωνσταντινούπολης, το 1924.
Στην πλατεία Ηρώων Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και μετά την τελεσθείσα Ιερά Δέηση, προσεφώνησε καθηκόντως την Παναγία μας.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευσέβεια και το ήθος των προσφύγων, οι οποίοι αν και ξεριζώθηκαν από τον Τόπο τους, δεν εγκατέλειψαν την «ψυχή της ψυχής τους», τα ιερά και όσια της Πίστεως και του Γένους, τα οποία εκόμισαν μαζί τους στη νέα Πατρίδα.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την ονομασία της Παναγίας ως «Δεξιά», λέγοντας ότι προέρχεται από την απεικόνιση του Χριστού να βαστάζεται στο δεξί χέρι της Παναγίας, ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι ονομάζεται και «Δέξα», όπως ο συγγραφέας Ν.Γ. Πεντζίκης αναφέρει, αφού δέχεται τα αιτήματα και τους στεναγμούς όλων των ανθρώπων. 
Στη συνέχεια η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, εψάλη η Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2013. Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.
Οι Εκδηλώσεις των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, κάθε χρόνο σημαίνουν πνευματικό συναγερμό στην Πόλη μας, αλλά και ευρύτερα στην Ιερά Μητρόπολη, αφού ο Μητροπολιτικός μας Ναός αποτελεί το κέντρο της Λατρευτικής προσφοράς της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητος, μέσα από την καθημερινή επιτέλεση της Θείας Λειτουργίας, την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών, την καθημερινή διακονία του θείου λόγου από έμπειρους και φωτισμένους ιεροκήρυκες, την τέλεση των Ακολουθιών του νυχθημέρου και την απόδοση των Ύμνων από έμπειρους και καταρτισμένους Ιεροψάλτες.
Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν για όλους μας, σημαντικές δυνατότητες προσεγγίσεως στο γεγονός της Εκκλησίας, το οποίο σημαίνεται και κατεξοχήν φανερώνεται στα Ιερά Μυστήρια και την συνεχή προσευχή.
Σημειώνεται ότι το ερχόμενο έτος 2014 είναι αφιερωμένο από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος στους πρόσφυγες, που, εξαιτίας της λεγομένης «ανταλλαγής των πληθυσμών», ξεριζώθηκαν από τα Μικρασιατικά Χώματα και μεταφυτεύτηκαν στο ευλογημένο Νησί της Εύβοιας.
 
"Η Μαρτινίκα, όπως και η Γουαδελούπη, αποτελεί επαρχία της Γαλλίας, επομένως όταν κάποιος φτάνει εδώ βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και αυτή είναι η πιο απόμακρη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερχόμενος στη Μαρτινίκα είχα τις πληροφορίες μου για το έργο που επιτελεί εδώ ο πενηντατετράχρονος ιερομόναχος π. Λάζαρος Φιλογένης. Το όνομά του είναι ελληνικό, ίσως κάποιος πρόγονός του να είχε κάποια σχέση με την Ελλάδα, δεν ξέρει ούτε ο ίδιος. Είναι από τη Γουαδελούπη της Καραϊβικής, Κρεόλος, δηλαδή μιγάς. Μεγάλωσε στη Γαλλία, όπου και γνώρισε την Ορθοδοξία, έγινε μοναχός και στη συνέχεια ιερέας. Επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι και το Άγιον Όρος, από όπου αντλεί την πνευματική τροφοδοσία για την ασκητική ζωή που ζει. Το καλοκαίρι βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και πήγαμε μαζί στο Άγιον Όρος.
Εδώ και δεκατρία χρόνια έχει εγκατασταθεί στη Μαρτινίκα και η «ιδιαίτερη» ως «ιδιότροπη» ορθόδοξη μαρτυρία του είναι το κλειδί της επιτυχίας του. Καθημερινά τρέχει στα σπίτια των πιστών και όχι μόνο των Ορθοδόξων, γιατί τον καλούν να τους συμβουλέψει, να τους ενισχύσει στα προβλήματά τους κι εκείνος πάντα πρόθυμος αναλώνεται στην αγάπη προς όλους και αυτό το βλέπουν και οι μη ορθόδοξοι και είναι ένα από τα κίνητρα που τους ωθούν να έρθουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Στους αλλόδοξους δεν λέει πολλά, μόνο τους δείχνει την ανυπόκριτη αγάπη του και το μόνο που λέει στο τέλος είναι: «έρχου και ίδε».
Δεν έχει κάποιο μισθό από κάποια εκκλησία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γι' αυτόν και το έργο του. Φροντίζουν οι πιστοί για ό,τι χρειάζεται, άλλωστε ζει πολύ λιτά και για τις ανάγκες της ενορίας του έχει αποθέσει "την πάσαν ελπίδα" και την ζωή του στον Χριστό. Και όπως μου λέει, ο Χριστός δεν τον έχει εγκαταλείψει ποτέ μέχρι τώρα και όλες του τις ανάγκες Εκείνος τις εκπληρώνει.
Η επαφή μου με την πραγματικότητα της Μαρτινίκας μου έδειξε ότι εδώ η ιεραποστολή συντελείται αφανώς, μυστικά θα έλεγα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς βοήθεια από πουθενά, όπως οι άλλες ιεραποστολές ανά τον κόσμο. Ζει ασκητικά, βαθιά μέσα σε ένα δάσος, 1200 μέτρα μακριά από το τελευταίο σπίτι της κοντινής κοινότητας του Morne Vert, όπου έχει κατασκευάσει την καλύβα του, σε δασικό οικόπεδο που του παραχωρήθηκε «άχρι καιρού». Η πρόσβαση στην καλύβα του είναι δύσκολη και χρειάζεται ένα 4Χ4 για τις μεταφορές που κάνει συνεχώς, όπως θα εξηγήσω παρακάτω. Δυο σκυλιά, τρία γατάκια και ο ήχος του ποταμού που βουίζει στη διπλανή χαράδρα είναι οι μόνιμοι σύντροφοί του. Περιστασιακά εμφανίζονται και κάποια φίδια δηλητηριώδη, με τα οποία όμως έχει εξοικειωθεί, όπως και με τις θανατηφόρες αράχνες. Δεν τον πειράζουν, λέει, γιατί αντιλαμβάνονται ότι αποπνέει την ηρεμία, που προέρχεται από την επαφή του με τον Θεό.
Το έργο του είναι δύσκολο. Η ενορία του δεν διαθέτει δικό της κτήριο, ενοριακό ναό, για τις λειτουργικές της ανάγκες και έτσι είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί σε εκκλησίες που του παραχωρεί η Καθολική Εκκλησία, για να τελεί τη Θεία Λειτουργία. Συνήθως η Θεία Λειτουργία τελείται σε μια καθολική εκκλησία στην πρωτεύουσα, το Fort de France, αλλά την πρώτη Κυριακή του μήνα τελείται στην κοινότητα του Carbet, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
Η έλλειψη μόνιμου χώρου σημαίνει πως κάθε φορά είναι υποχρεωμένος ο ιερέας με τη βοήθεια κάποιων γυναικών κυρίως να φορτώνει όλη τη σκευή την απαραίτητη για τη Θεία Λειτουργία και να την ξεφορτώνει, να την τοποθετεί στον Ναό και μετά τη Θ. Λειτουργία να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Τραπέζι της Αγίας Τράπεζας, εικόνες, σταυροί, μανουάλια, αναλόγια-προσκυνητάρια, υφάσματα, καλύμματα, ιερά σκεύη, όλα πρέπει να στήνονται και να ξεστήνονται κάθε φορά με τάξη και από την προηγούμενη μέρα.
Η αλήθεια είναι όμως ότι οι ανάγκες της ενορίας είναι μεγάλες. Ως τώρα δεν έχει συμπαράσταση από κάποιο ιεραποστολικό σύλλογο, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει ένα ναό και η δική του ενορία, όπως γίνεται με τις ιεραποστολές στην Αφρική. Θα μπορούσε έστω να έχει ένα αυτοκίνητο πρακτικό για τις μετακινήσεις του! Όσοι πιστοί, προσέλθετε...
Σάββατο απόγευμα, ξεκινήσαμε για την καλύβα του, παρέα με δυο κυρίες. Αφήσαμε το αυτοκίνητο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την καλύβα, καθώς ο δρόμος είναι δύσβατος και απαιτεί αυτοκίνητο 4Χ4. Την περίοδο αυτή οι βροχές, ή μάλλον οι μπόρες είναι καθημερινό φαινόμενο και η λάσπη στο δάσος, στον «δρόμο», δεν αφήνει δυνατότητες για γρήγορη πρόσβαση και έτσι με τα πόδια φτάσαμε μετά από 20 λεπτά περίπου μέσα από το δάσος. Σε λίγο εμφανίστηκε και ο π. Λάζαρος με ένα 4Χ4, που δανείστηκε από κάποιο γνωστό του, καθώς το δικό του, ένα αυτοκίνητο εικοσαετίας έχει χαλάσει και πρέπει να αλλάξει δίσκο και ντεμπραγιάζ. Χωρίς χρονοτριβή, καθώς ο καιρός απειλεί για βροχή, αρχίζει το μάζεμα των σκευών και των πραγμάτων που θα πρέπει να μεταφερθούν. Η δουλειά γίνεται με τέχνη, η σκεπή φορτώνεται με το τραπέζι που θα χρησιμοποιηθεί ως Αγία Τράπεζα και όλο το υπόλοιπο υλικό μέσα στο αυτοκίνητο. Ήδη αρχίζει η βροχή αλλά ο π. Λάζαρος συνεχίζει απτόητος το φόρτωμα. Ξέρει ότι θα σταματήσει σε λίγο η βροχή αλλά δεν έχει και χρόνο να περιμένει. Ξεκινάμε και οι δυο κυρίες επίσης ξεκινούν με τα πόδια, μέσα στη λάσπη, για να πάρουν το αυτοκίνητό τους, που το είχαμε αφήσει στην είσοδο του δρόμου μέσα στο δάσος. Επιμένω να πάω εγώ με τα πόδια και όχι οι κυρίες, αλλά μου λένε ότι αν τραυματιστώ και μπουν κάποια βακτήρια στα πόδια μου μπορεί οργανισμός μου ασυνήθιστος να προσβληθεί άσχημα και έτσι με πείθουν.
Μετά από μια διαδρομή μέσα στις λάσπες του δάσους φτάνουμε στην κοινότητα του Carbet και αρχίζει το ξεφόρτωμα, η τακτοποίηση του χώρου για την αυριανή Θεία Λειτουργία, η τοποθέτηση της Αγίας Τράπεζας. Την επομένη το πρωί φτάνουμε στην εκκλησία και αρχίζει το στήσιμο, η τοποθέτηση των εικόνων, το «ντύσιμο» της Αγίας Τράπεζας, των προσκυνηταριών με τις εικόνες, της πρόθεσης κτλ.
Στις 9 είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα του Όρθρου. Όσο προχωρεί ο όρθρος τόσο και περισσότεροι πιστοί εμφανίζονται. Στη Θεία Λειτουργία παρακολουθώ τον τρόπο με τον οποίο δέχονται τις προτροπές του ιερέα «άνω σχώμεν τας καρδίας» «ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω» «τολμάν επικαλείσθαι σε τον επουράνιον Θεόν πατέρα και λέγειν». Ανταποκρίνονται με μια ζωντάνια που την ξαναείχα δει πέρυσι στο Κονγκό. Υψωμένες οι ματιές, τα χέρια ανοιχτά σε στάση δέησης, μια ζωντανή επικοινωνία με τον Πατέρα τον ουράνιο.
Μου κάνει εντύπωση ότι μεταξύ των πιστών υπάρχουν κάποιοι που κάνουν το σταυρό τους με τρόπο «καθολικό». Μου εξηγεί αργότερα ο π. Λάζαρος ότι πρόκειται για καθολικούς που αγαπούν την Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι οι μελλοντικοί Ορθόδοξοι της Εκκλησίας της Μαρτινίκας. Ακόμη και ο χοράρχης είναι καθολικός, αλλά ο ίδιος αισθάνεται, όπως μου έλεγε, ότι ο Θεός τον κάλεσε στην εκκλησία μετά από περίεργες διαδικασίες, μέσα από ένα κείμενο του Πλάτωνα για τον Σωκράτη, που είχε διαβάσει, και ανακάλυψε ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν πνευματικότητα όπως και στη χριστιανική εκκλησία και ότι ο Θεός τον καλούσε και αυτόν να την ανακαλύψει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο τρόπος που ψάλλουν τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας είναι παρόμοιος με των Ρώσων. Καθ' υπόδειξη του π. Λαζάρου τους ψάλλω βυζαντινά το τρισάγιο (του Καλογήρου, σε πρώτο ήχο) στα ελληνικά και στα γαλλικά, τον χερουβικό ύμνο στα γαλλικά και το Άξιον εστίν στα ελληνικά.
Κοινωνούν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι ορθόδοξοι προσερχόμενοι με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και με βαθιά κατάνυξη. Αισθάνεσαι τη μυσταγωγία, γιατί οι άνθρωποι εδώ ζουν την Ορθοδοξία με τον ενθουσιασμό και την πνευματικότητα της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας. Στο τέλος, στη διανομή του αντιδώρου ψάλλω το «Εξομολογείσθε τω Κυρίω» (ψαλμ. 135) σε πρώτο ήχο και ενθουσιάζονται, μαθαίνουν εύκολα την επωδό και την επαναλαμβάνουν με χαρά. Την επόμενη μέρα, σήμερα, μαθαίνω ότι ενθουσιάστηκαν από τα βυζαντινά ηχοχρώματα, τους άρεσε η βυζαντινή μουσική και ήταν γι’ αυτούς μια Θεία Λειτουργία που την έζησαν διαφορετικά...
Μετά το τέλος της Λειτουργίας με παρουσιάζει στους πιστούς ο π. Λάζαρος, τους εξηγεί τον λόγο για τον οποίο βρίσκομαι στη Μαρτινίκα και αφού παίρνουμε ένα καφέ ή ένα χυμό και διάφορα «καλούδια» που η αγάπη των κυριών ετοίμασε, γι’ αυτό και την αποκαλούν «αγκάπη», ξανασυγκεντρώνονται και αρχίζουν να μου απευθύνουν ερωτήσεις. «Τι ακριβώς είναι η Ορθοδοξία»; «Πώς πρέπει να προσευχόμαστε»; «Ποια είναι η αξία του σταυρού στη ζωή μας»; «Σε τι διαφέρει η βυζαντινή μουσική από τη δυτική»; Το ακροατήριο δεν είναι ομοιογενές, δεν είναι όλοι ορθόδοξοι, αυτό το αντιλαμβάνομαι αμέσως και προσαρμόζω τις απαντήσεις μου για να μην πληγώσω ανθρώπους που μεγάλωσαν σε περιβάλλον καθολικό αλλά τώρα ζητούν κάτι άλλο. Η συζήτηση κρατάει αρκετά και αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι δεν έφυγαν για τα σπίτια τους και έμειναν σχεδόν όλοι, γιατί ήθελαν να μάθουν για την Ορθοδοξία, να επικοινωνήσουν με τον ξένο που ήρθε στην πατρίδα τους μολονότι η ώρα είναι ήδη δύο μετά το μεσημέρι.
Ο π. Λάζαρος βάζει «Δι’ ευχών» και στη συγκέντρωση αυτή και καθόμαστε για το μεσημεριανό, μια σούπα «βελουτέ» από κολοκύθα, που ήταν ήδη έτοιμη από νωρίς. Η ώρα έχει φτάσει τρεις και μισή και πρέπει να ξεκινήσουμε το φόρτωμα των σκευών και όλων των αντικειμένων που φέραμε χθες το βράδυ, για να μεταφερθούν στην καλύβα του π. Λαζάρου και η διαδικασία κρατάει περίπου μια ώρα. Η κούραση είναι εμφανής αλλά οι ψυχές αγάλλονται και αυτό είναι επίσης εμφανές.
Δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να βρεθώ για μια ακόμη φορά σε μια ιεραποστολή, με ένα άνθρωπο ζεστό, ζωντανό και φλογερό, πνευματικό, που παλεύει μέσα από πολλές δυσκολίες να μεταφέρει το μήνυμα της Ορθοδοξίας στους συμπατριώτες του. Πρόκειται για ένα πραγματικό ιεραπόστολο, που ζει έντονα την αποστολή του, που έχει μέσα του αγάπη για τους ανθρώπους πραγματική και έγνοια για τα προβλήματά τους, υλικά και πνευματικά, που η ζωή του η ασκητική δεν περνά απαρατήρητη και γίνεται ο πόλος έλξης για να προσεγγίσουν πολλοί την Ορθοδοξία και να πάρουν κάτι από τον ενθουσιασμό και την πίστη του π. Λαζάρου.
Ζει Κύριος ο Θεός!"


Καραμάτσκος Δημήτρης, Μάστερ Θρησκειολογίας 
Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/


Για εικοστή πρώτη συνεχή χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, με τη Χάρη του Θεού, στην Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».
Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται, μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές
Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.
Εφέτος, συν Θεώ, θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε στον Μητροπολιτικό μας Ναό, την Ιερά Εικόνα τηςΠαναγίας της Δεξιάς, η οποία φυλάσσεται ευλαβικά στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέου Πύργου Ιστιαίας. Η Εικόνα αυτή είναι προσφυγικής προελεύσεως, αφού την έχουν φέρει πρόσφυγες από τον Πύργο της Κωνσταντινουπόλεως το 1924.
Η υποδοχή της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Δεξιάς, θα λάβει χώρα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.
Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2013. Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα.

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr

 
Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως Αττικής έχει την ιδιαίτερη ευλογία στις 17 Οκτωβρίου του 2013 ημέρα Πέμπτη, να υποδεχθεί πιστό αντίγραφο της εικόνα της Παναγίας της Σουμελά που φυλάσσεται μόνιμα στο Βέρμιο χωρίς να βγαίνει ποτέ από κει.
Μετά από αίτημα και πολλές ενέργειες του Συλλόγου της ένωσης Ποντίων Αργουρουπόλεως, ο Μητροπολίτης Βεροίας έφτιαξε ακριβές αντίγραφο το οποίο θα τοποθετηθεί μόνιμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας

  Αργυρουπόλεως .

Οι Πόντιοι της Αττικής καθώς και κάθε πιστός θα μπορούν να πηγαίνουν στην Αγία Βαρβάρα Αργυρουπόλεως για να προσκυνούν το εικόνισμα πιστό αντίγραφο κατά παν.

Η υποδοχή της εικόνας θα γίνει Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ., στη συμβολή των οδών Γερουλά και 25ης Μαρτίου. Θα ακολουθήσει πομπή με τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος θα συνοδέψει την μεταφορά της Ιερής εικόνας από τη Βέροια και θα την παραδώσει.

Η πομπή θα ολοκληρωθεί την πορεία της στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου και θα ακολουθήσει πανηγυρικός εσπερινός.

Το σημαντικό αυτό γεγονός αποτελεί «ένα Πανηγύρι πριν από το Πανηγύρι της εορτής της Αγίας Βαρβάρας», το οποίο αξίζει να το διαδώσουμε ώστε να δώσουμε όλοι μαζί την ημέρα εκείνη δυναμική παρουσία και να υποδεχθούμε επάξια την Παναγιά μας, σε μια πόλη που είναι από την πατρίδα της εικόνας αυτής, από τον Πόντο.

Στοιχεία επικοινωνίας Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως:

Αγίας Βαρβάρας 20, 164 52 Αργυρούπολη, Τηλ: 210 9615 425, Fax: 210 9644424
Ιστοσελίδα Ναού: http://www.agiabarbara.gr/

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/
Την ώρα που Ελληνίδα βουλευτής, προτείνει τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα λύκεια της χώρας,  Άγγλοι μαθητές του δημοτικού μαθαίνουν τη «νεκρή» γλώσσα των προγόνων μας προκειμένου να βελτιώσουν τα αγγλικά τους!

Το Iris Project ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα αρχαία ελληνικά. Επικεφαλής ήταν η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δρα Λόρνα Ρόμπινσον, που ήθελε να φέρει σε επαφή τους νέους της χώρας της με τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού . Το πρόγραμμα περιοριζόταν στην έκδοση του ομώνυμου περιοδικού που μοιραζόταν δωρεάν σε σχολεία και είχε ως αντικείμενο την εκμάθηση των λατινικών.

Το περιοδικό είχε σημαντική απήχηση και έτσι η δρ Ρόμπινσον και η ομάδα της αποφάσισαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα με δωρεάν μαθήματα λατινικών σε σχολεία του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Ωστόσο, η Βρετανίδα δεν περιορίστηκε στα λατινικά, καθώς το μεγάλο της όνειρο ήταν να γνωρίσει στα παιδιά τη γλώσσα και το πνεύμα του Αριστοτέλη, του Αρχιμήδη, του Σωκράτη, του Σοφοκλή.

 Ετσι, από το 2010 οι εθελοντές καθηγητές του Iris Project ξεκίνησαν να παραδίδουν -πάντα δωρεάν- μαθήματα αρχαίων ελληνικών σε μαθητές δημόσιων σχολείων. Παρότι η διδασκαλία μιας τέτοιας γλώσσας σε μικρά παιδιά φαντάζει δύσκολη, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι καθηγητές προσάρμοσαν τη διδακτική διαδικασία στην ηλικία των μαθητών τους και την εμπλούτισαν με παιχνίδια, θέατρο και άλλες δραστηριότητες, πάντα με βάση τα αρχαία ελληνικά. Εκτοτε το πετυχημένο πρόγραμμα συνεχίζεται αδιάλειπτα και τον προσεχή Οκτώβριο οι Βρετανοί ελληνομαθείς καθηγητές θα μπουν ξανά στις τάξεις για να διδάξουν. Ομως, για ποιο λόγο πρέπει ένα παιδί από τη Βρετανία να μάθει ελληνικά, και μάλιστα αρχαία; «Είναι μια υπέροχη γλώσσα, γεμάτη από όμορφα λόγια και συναρπαστικές ιδέες.

Τα έργα στην αρχαία Ελλάδα έχουν διαμορφώσει τη μελέτη των μαθηματικών, της επιστήμης και του πολιτισμού για αιώνες. Τα παιδιά θα το απολαύσουν και θα επωφεληθούν από τις πάμπολλες χρ
ήσεις και εφαρμογές των ελληνικών στη ζωή μας. Δομή, τρόπος σκέψης, λύση προβλημάτων, κατανόηση εννοιών, φαντασία, ετυμολογία, ορθογραφία, παραγωγή νέων λέξεων.

 Σίγουρα λοιπόν όλη αυτή η μεθοδολογία σκέψης βοηθά με τα αγγλικά και τη δομή τους» απαντά η δρ Ρόμπινσον και προσθέτει: «Επίσης, θα συνδεθούν με άλλες πτυχές του σχολικού προγράμματος, από την ιστορία και τη γεωγραφία, μέσω της επιστήμης, των μαθηματικών, του θεάτρου, της τέχνης και του αθλητισμού. Ολα αυτά ήταν συνυφασμένα μέσα στην ελληνική παιδεία δημιουργώντας ολοκληρωμένους ανθρώπους». «Μαγική» εμπειρία!

Το πιο απτό όφελος των παιδιών από την επαφή τους με τα αρχαία σχετίζεται με την
ετυμολογία των χιλιάδων σύγχρονων αγγλικών λέξεων που χρησιμοποιούνται τόσο στην καθομιλουμένη όσο και στην επιστημονική ορολογία. «Δεν ήξερα ότι μερικές λέξεις προήλθαν από τα ελληνικά, νόμιζα ότι φτιάχτηκαν από το πουθενά» λέει χαρακτηριστικά ο 10χρονος Πάτρικ! «Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολύ δυνατοί δεσμοί ανάμεσα στα αρχαία ελληνικά και τα αγγλικά. Αυτό κάνει τα αρχαία να δείχνουν πολύ πιο πραγματικά και χειροπιαστά» σημειώνει από την πλευρά της η καθηγήτρια Ανίκα Χορν, που διδάσκει σε σχολείο της Οξφόρδης.

Ομως υπάρχει και κάτι άλλο που συναρπάζει τους μικρούς μαθητές: το ελληνικό αλφάβητο. «Είναι σχεδόν μαγικό για τα παιδιά να μαθαίνουν μια γλώσσα με διαφορετικά σύμβολα. Τους αρέσει να λύνουν παζλ και είναι σαν να αποκωδικοποιούν ένα κρυφό μήνυμα» εξηγεί η κυρία Χορν. Απόδειξη είναι τα λόγια της δεκάχρονης Γκρέις, που ύστερα από μόλις δύο μαθήματα βρίσκει τα αρχαία ελληνικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα: «Είναι ωραία.

Μπορεί να είναι μπερδεμένα και η αλφάβητος να είναι δύσκολη, αλλά μπορούμε να τα μάθουμε».
Οι Βρετανοί πιτσιρικάδες συμμετέχουν στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οργανισμού Iris Project, που έχει ως στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τη γλώσσα αλλά και τον πολιτισμό της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Πηγή: http://opaidagogos.blogspot.gr

Σε εκπαιδευτικά καταφύγια για μαθητές γυμνασίου και λυκείου που χρειάζονται φροντιστηριακά μαθήματα μετατρέπονται και φέτος δεκάδες ναοί και σχολεία στη δυτική και την κεντρική Θεσσαλονίκη.

Εκκλησία και δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρέχουν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε περισσότερα από 1.700 παιδιά που ήδη δήλωσαν συμμετοχή, βοηθώντας ταυτόχρονα τις οικογένειές τους, που λόγω κρίσης αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα για δίδακτρα σε ιδιωτικά φροντιστήρια.
Τον αγώνα της μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης Συκεών και Θεσσαλονίκης, όπου τις επόμενες ημέρες αρχίζει η λειτουργία των φροντιστηριακών τμημάτων, στηρίζουν δεκάδες εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Οι τελευταίοι, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, θα διαθέσουν το χρόνο τους για να βοηθήσουν τα παιδιά που χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία, διασφαλίζοντάς τους υψηλό επίπεδο γνώσεων σε όλα τα μαθήματα, ακόμα και «εισιτήριο» στους απόφοιτους λυκείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κοινωνικών φροντιστηρίων είχε αναλάβει πέρυσι η μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, η οποία ήταν και η πρώτη που ανέπτυξε και σε εκπαιδευτικό επίπεδο το δίκτυο κοινωνικών παροχών της προς τους άπορους πολίτες και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, διαμόρφωσε αίθουσες των κατά τόπους ναών σε τάξεις, όπου τα απογεύματα φοιτούν μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Φέτος τα μαθήματα θα αρχίσουν έως τις 20 Οκτωβρίου, καθώς οι εγγραφές συνεχίζονται, ενώ οι ιερείς αναγκάζονται λόγω της μεγάλης συμμετοχής να αποστέλλουν τα στοιχεία των μαθητών ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της μητρόπολης.

Μαθήματα σε ναούς για 800 μαθητές
Σύμφωνα με τον πατέρα Ιωάννη, υπεύθυνο για τη λειτουργία των κοινωνικών φροντιστηρίων στη μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, φέτος ο αριθμός των παιδιών που επιθυμούν να συμμετέχουν στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα ξεπεράσουν τα 800, αριθμός που, όπως είπε, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα μέσα της σχολικής χρονιάς, κυρίως λίγο πριν από τις εξετάσεις. Τα μαθήματα, όπως αρχαία ελληνικά, γλώσσα, έκθεση, αγγλικά, μαθηματικά, φυσική και χημεία διδάσκουν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, που συμμετέχουν εθελοντικά με στόχο να στηρίξουν παιδιά άπορων οικογενειών, αλλά και οικογενειών που με την οικονομική κρίση γονάτισαν και πλέον δεν έχουν καμία δυνατότητα να καλύψουν ιδιωτικά φροντιστήρια, πολύ δε περισσότερο ιδιαίτερα.
«Ο αριθμός των συμμετοχών ανά ενορία είναι μεγάλος, γιατί είναι μεγάλες και οι ανάγκες των οικογενειών, που στη δυτική Θεσσαλονίκη οι περισσότερες έχουν χαμηλά εισοδήματα, ακόμα και γονείς που και οι δύο είναι άνεργοι» τόνισε ο πατήρ Ιωάννης και πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε όλους, πόσο μάλλον σε ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα και άλλους πόρους, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με φροντιστήρια.
Στα ιδιότυπα αυτά φροντιστήρια, που λειτουργούν στους ναούς, συμμετέχουν όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη από ενισχυτική διδασκαλία, ενώ δεν γίνονται κοινωνικές διακρίσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ενοριών, οι μαθητές δεν γίνονται αποδεκτοί στα φροντιστήρια βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων.
«Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλα τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και για τα παιδιά κάθε οικογένειας που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τα βασικά, πόσο μάλλόν να πληρώσει φροντιστήρια ή ιδιαίτερα» τόνισε ο υπεύθυνος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στην Ξηροκρήνη, όπου πέρυσι την ενισχυτική διδασκαλία παρακολούθησαν πάνω από 70 μαθητές. Ο ίδιος είπε ακόμα πως γίνεται μία προσπάθεια, ώστε εκκλησία και δήμοι να στηρίξουν με κάθε δυνατό εκπαιδευτικό τρόπο παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα να δώσουν ανάσα στις οικογένειές τους, είτε είναι άπορες είτε εργάζεται μόνο ένας γονιός.

Δήμοι στο πλευρό μαθητών και γονιών
Η πρωτοβουλία τη μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως ενέπνευσε και δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και τον κεντρικό της πόλης, οι οποίοι προχώρησαν από τις αρχές του 2013 στη συγκρότηση κοινωνικών φροντιστηρίων, που στεγάζονται σε δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου Πολύμνια Βασιλειάδου, η αυτοδιοίκηση, εκτός από την εκκλησία, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι σήμερα ολοένα και περισσότερες οικογένειες δοκιμάζονται από την κρίση, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες τους, πόσο μάλλον τα δίδακτρα ιδιωτικών φροντιστηρίων.
Στον συγκεκριμένο δήμο συνεχίζεται για δεύτερη σχολική χρονιά η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου και αφορά μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Όπως ανέφερε η κ. Βασιλειάδου, φέτος για το γυμνάσιο θα λειτουργήσουν επτά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στα οποία θα φοιτήσουν σε πρώτη φάση 250 παιδιά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Για το λύκειο θα λειτουργήσουν 23 φροντιστηριακά τμήματα, που εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσουν περισσότερα από 120 – 130 παιδιά.
Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας παρέχονται δωρεάν από εθελοντές εκπαιδευτικούς και πραγματοποιούνται για τους μαθητές γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του 5ου γυμνασίου Ευόσμου (οδός Πυθαγόρα και Μαβίλη), ενώ για τους μαθητές λυκείου στον χώρο του διαπολιτισμικού λυκείου Ευόσμου (οδός Πηνειού 3).
«Η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου αποτέλεσε κατά την περσινή χρονιά μία σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής υποστήριξης και συμπαράστασης για γονείς και μαθητές, που λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς προς της μαθητική κοινότητα του δήμου μας συνεχίζουμε φέτος το κοινωνικό αυτό έργο, χάρη στους εθελοντές εκπαιδευτικούς που και φέτος συμβάλλουν στην προσπάθειά μας» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης (φωτ.).
Σημειώνεται ότι οι εγγραφές των μαθητών συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για το γυμνάσιο στο τηλ. 2310 759019, για το λύκειο στο τηλ. 2310 703221 και για το δημοτικό (τμήμα αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά) στο τηλ. 2313 302103 στο γραφείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.
Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθούν στα μέσα Οκτωβρίου και τα Εργαστήρια Εθελοντικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας του δήμου Νεάπολης – Συκεών, όπου παρέχονται δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Φέτος ωστόσο, όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, τα μαθήματα θα γίνουν μόνο για τους μαθητές του λυκείου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προετοιμασίας, λόγω και των νέων αλλαγών που έχουν επέλθει.
Στα εργαστήρια αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 100 παιδιά, ίδιος αριθμός με πέρυσι, ενώ διδακτικές υπηρεσίες προσφέρουν εθελοντικά 55 εκπαιδευτικοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι καθηγητές, καθώς και απόφοιτοι πανεπιστημίου. Τα εργαστήρια λειτουργούν απογευματινές ώρες και στεγάζονται στις Συκιές στο 3ο γυμνάσιο, στη Νεάπολη στο 2ο γυμνάσιο και στα Πεύκα στο γυμνάσιο της περιοχής. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι μαθηματικά, φυσική, χημεία, αρχαία ελληνικά και ελληνική γλώσσα για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου και την Α’ λυκείου.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στηρίζει 400 και πλέον μαθητές
Χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες μαθητές και τις οικογένειές τους, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, τείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, οργανώνοντας και φέτος εντελώς δωρεάν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη δωρεάν προσφορά πρωινού στα παιδιά που το στερούνται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου τμήματος προγραμμάτων και διά βίου μάθησης της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, περισσότεροι από 400 μαθητές υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τα οποία θα λειτουργήσουν με πρωτοβουλία του δήμου, ώστε να υποστηριχθούν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνη Καρούμπη, στόχος του δήμου είναι να προσφέρει σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Ήδη με το άνοιγμα των σχολείων, ο δήμος Θεσσαλονίκης απηύθυνε κάλεσμα σε καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, ώστε να συμμετάσχουν εθελοντικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, διδάσκοντας πρωτεύοντα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Πέρυσι, στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 350 μαθητές, είχαν προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους περίπου εβδομήντα εκπαιδευτικοί.
Στη λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου έχει προχωρήσει και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με πρωτοβουλία της προέδρου του Θεοδώρας Λειψιστινού. Τα τμήματα απευθύνονται σε μαθητές της δευτέρας και της τρίτης λυκείου, οι οποίοι θα βοηθιούνται στα μαθήματα της κατεύθυνσης. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 231 0 416.606.

Κολατσιό στα σχολεία
Στο μεταξύ, για ακόμη μία χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει την πρωτοβουλία να εξασφαλίσει το κολατσιό στο σχολείο για εκατοντάδες μαθητές που προέρχονται από οικονομικά ασθενείς οικογένειες. Η προσφορά του λεγόμενου δεκατιανού, που συνήθως είναι είτε μία τυρόπιτα είτε ένα σάντουιτς, ξεκίνησε προ διετίας. Τότε είχαν καταγραφεί ανάγκες για τη σίτιση 620 παιδιών, ενώ πέρυσι ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 980 μαθητές. Φέτος, μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα γίνει νέα καταγραφή σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: http://www.diakonima.gr

 

Τίποτα δεν είναι ικανό να του στερήσει την αξιοπρέπεια και κυρίως το δικαίωμά του να διεκδικήσει ένα μέρος ομορφιάς και ιδιωτικότητας, ακόμη και καταμεσής του πολυσύχναστου δρόμου. Η εικόνα του άστεγου που έχει διακοσμήσει το πεζοδρόμιο με λίγα αντικείμενα που παραπέμπουν σε μια άλλη, στεγασμένη ζωή συγκινεί αλλά ταυτόχρονα δίνει και δύναμη στον περαστικό.
Ο γέροντας στην οδό Μαρασλή, φέρει μαζί του θραύσματα της πραγματικής του ζωής, της βιωμένης πριν την κρίση. Ενα γύψινο άλογο ανασηκωμένο στα πίσω πόδια που μοιάζει να… χλιμιντρίζει, ένα μπουκάλι αναψυκτικού και ψεύτικα λουλούδια, μήλα σε ρόλο διακοσμητικών, μπουκάλια με νερό, οι κούπες του ελληνικού καφέ αναποδογυρισμένες για να μη σκονίζονται – ο άστεγος δεν θέλει να κάνει την παραμικρή έκπτωση σε αυτές τις απειροελάχιστες στιγμές «πολυτέλειας» στη ζωή του. Οπως η απόλαυση ενός καφέ.
Τα στρωσίδια στο παγκάκι, δυο παλιές κουβέρτες, στρωμένες τακτικά, με συμμετρία, δίπλα στην απλώστρα για τα ρούχα και σε μια άδεια κρεμάστρα – μοιάζει σε κατάσταση αναμονής. Τα πόδια του τυλιγμένα σε μια ροζ πετσέτα για να ζεσταίνονται καθώς από χθες άρχισε το κρύο του φθινοπώρου και οι βροχές.
Καθώς μπαίνουμε σε ένα νέο τοπίο καιρού, δυο μήνες μακριά από τον χειμώνα, ο άστεγος της αριστοκρατικής Μαρασλή, ο άστεγος στη σκιά του Ευαγγελισμού αφηγείται πολλαπλές ιστορίες της πόλης, ιστορίες από την κοιλιά του κτήνους. Αλλά κυρίως αφηγείται κάτι πιο δυνατό: Αν και άστεγος, δεν έχει αποστερηθεί την προσωπικότητά του, τη μοναδικότητά του. Αντιστέκεται ακόμα, με το δικό του τρόπο.Ως ευγενέστατο και πολύ καθαρό παππού περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής, σε επικοινωνία τους με το iefimerida.gr, τον άστεγο της οδού Μαρασλή που μέχρι πολύ πρόσφατα είχε στήσει στο δρόμο του Κολωνακίου το δικό του… νοικοκυριό.

Ο γέροντας είχε μετατρέψει το παγκάκι όπου κοιμόταν στην οδό Μαρασλή σε σπίτι, με μπιμπελό και λουλούδια. «Κάθε μέρα έπαιρνε τη σκούπα και σκούπιζε όλη τη Μαρασλή. Μάλιστα, έκανε παρατηρήσεις σε όσους βρόμιζαν το δρόμο. Το κρεβάτι του ήταν πάντα στρωμένο στην εντέλεια» υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής.

Και όμως λίγες ώρες αφότου οι φωτογραφίες με το περιποιημένο παγκάκι του αστέγου άρχισαν να κάνουν το γύρω του Διαδικτύου μέσω των social media ένα φορτηγάκι του Δήμου, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, μάζεψε τα πράγματα του γέροντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αφού το βανάκι του Δήμου μάζεψε τα πράγματά του στην περιοχή έκανε την εμφάνισή του και ένα περιπολικό στο οποίο επιβιβάστηκε ο ηλικιωμένος.

Πάντως, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής κάθε βράδυ ο άστεγος επιστρέφει στο σημείο που μέχρι πρότινος είχε στήσει το νοικοκυριό του για να κοιμηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος είναι βουλγαρικής καταγωγής και δεν μιλά καθόλου ελληνικά.

Εξωση ακόμη και από το δρόμο πήρε ο άστεγος της οδού Μαρασλή, που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγινε ο αγαπημένος των social media. Eίχε τολμήσει να επιβάλλει μια αίσθηση ποιότητας και ιδιωτικότητας στην κατάστασή του που κρίθηκε προφανώς ανεπίτρεπτη. Ισως επειδή χαλούσε τη βιτρίνα. Ισως για λόγους, μιας αστικής αποστειρωμένης ορθότητας.

Ετσι, ο γέροντας που είχε κάνει μετατρέψει το παγκάκι του σε σπίτι, με μπιμπελό, λουλούδια -ένα μικρό οργανωμένο νοικοκυριό- έφυγε πια από το Κολωνάκι. Η θέση του βρισκόταν στην οδό Μαρασλή, τον τοίχο του Ευαγγελισμού. Πολλοί Αθηναίοι τις τελευταίες μέρες άλλαξαν δρομολόγιο για να περάσουν από εκεί να τον δουν, όχι από περιέργεια, αλλά για να εισπράξουν μια αίσθηση αντίστασης στην φθορά και στην «πτώση».

Πηγή: http://www.diakonima.gr
Μεγάλη έκθεση διοργανώνεται με έργα 100 καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή.

Με περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, χαρακτικής και φωτογραφίας συνολικά 45 καλλιτέχνες, από τους οποίους δέκα είναι από την Αλεξάνδρεια, 21 από την Κύπρο και δεκατέσσερις από την Ελλάδα, θ’ ανοίξει τις πόρτες της στις 20 Οκτωβρίου η μεγάλη έκθεση «Βαδίζοντας με τον Καβάφη».

Την διοργανώνει το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τη Σχολή Καλών Τεχνών του τοπικού Πανεπιστημίου, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών της Κύπρου και την γκαλερί «Τεχνοχώρος» των Αθηνών, και θα φιλοξενηθει στην αίθουσα τέχνης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.
Οι καλλιτέχνες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν στην Οικία – Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον ποιητή, λογοτεχνικές βραδιές σε ποίηση του Καβάφη, που διαβάστηκε σε διαφορετικές γλώσσες και παρήγαγαν, σε ένα περιβάλλον ισότιμου διαπολιτισμικού διαλόγου, καινούριο καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από τη μορφή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Εννοείται ότι όλα τα εργα δημιουργήθηκαν φέτος μέσα σ’ αυτό το «περιβάλλον Καβάφη» που συναντήθηκαν όλοι οι δημιουργοί.
Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος είναι, από την Ελλάδα, οι Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δημοσθένης Γαλλής, Μανώλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Σαράντης Γκάγκας, Τζίνα Δελλασούδα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κωτούλας, Θωμάς Μακινατζής, Αντιγόνη Μανωλίδου και Νίκος Τερζής. Επίσης, από την Κύπρο συμμετέχουν οι Άννα Βασιλείου, Γιώργος Γεωργιάδης, Σάκης Δωρίδης, Άννα Ερωτόκριτου, Δώρος Ηρακλέους, Ανδρέας – Άντης Ιωαννίδης.

Πηγή: http://www.diakonima.gr
Η φιλανθρωπική μας έκθεση «από καρδιάς» στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, συνεχίζει τη διακονία της.
Με τη δική σας αγάπη και τη διαρκή συμπαράσταση και βοήθεια πολλές οικογένειες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βοηθήθηκαν αποτελεσματικά και σημαντικά κατά τον προηγούμενο χρόνο.Η βοήθειά σας τόσο στο επίπεδο της προσφοράς ειδών ρουχισμού,παπουτσιών,οικακού εξοπλισμού,παιχνιδιών ,και άλλων δώρων,βοήθησε αποτελεσματικά στην προσπάθειά μας αυτή.Αλλά και όταν εσείς οι ίδιοι αγοράζοντας από την έκθεσή μας βοηθάτε πάντοτε σημαντικά σε αυτό το σκοπό.
Φέτος η πορεία μας παραμένει σταθερή και με τη χάρη του Θεού επιμένουμε να ανάβουμε το μικρό κεράκι της φιλανθρωπίας και της αγάπης και στην Ελλάδα αλλά και την Ουγκάντα. Θυμηθείτε η παραμικρή σας προσφορά έχει νόημα και σίγουρα «πιάνει τόπο»
Περιμένουμε και δεχόμαστε:
Σε καλή ή και σε άριστη κατάσταση
v  Ρούχα (όλων των ηλικιών )
v  Παπούτσια (όλων των ηλικιών )
v  Τσάντες
v  Ζώνες
v  Σεντόνια
v  Κουβέρτες
v  Μαξιλαροθήκες
v  Βιβλία πνευματικού και εθνικού περιεχομένου.
v  Μικρά διασκομητικά σε καλή κατάσταση
v  Μικρά κάδρα
v  Ποτήρια,
v  πιάτα
v  Αντικείμενα  οικιακής χρήσης

  Δεχόμαστε ακόμη και σε όχι καλή κατάσταση (αρκεί πάνω στις σακκούλες, στα πράγματα να αναγράφεται σαφώς ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση)

 v  Ρούχα (όλων των ηλικιών)

ν Υφάσματα όλων των ειδών

Μην ξεχνάτε πως η παραμικρή προσφορά μπορεί να αξιοποιηθεί και να πιάσει τόπο. Σας περιμένουμε με την αγάπη και την προσφορά σας.
Σταθμοί παραλαβής
Α: Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδένδρι Αττικής τηλέφωνο 2295022228
Β Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος -Πυργοτέλους 3α – Παγκράτι Αθήνα. τηλέφωνο 2107018021

Πηγή: http://www.diakonima.gr

Ο 74χρονος ορθόδοξος μοναχός, πατέρας Ιωακείμ, κοιτάζει γκράφιτι του δρόμου, στο οποίο απεικονίζεται ορθόδοξος μοναχός μαζί με τυπικούς χαρακτήρες της Σιβηρίας του 19ου αιώνα στην πόλη Ντιβνογκόρσκ, λίγο έξω από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Πηγή: http://www.diakonima.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ στην Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού
ΙΣΠΑΝΙΚΑ – ΓΑΛΛΙΚΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΚΑ(επίπεδο lower-proficiency)

ΗΛΙΚΙΕΣ 18-38
ΑΓΙΑΣΜΟΣ : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, 7:00μμ, ΣΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ – ΓΑΛΛΙΚΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ(επίπεδο lower-proficiency)

ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΜΕΣΩ USB(απευθείας στην οθόνη χωρίς τη χρήση Η/Υ) – VGA – HDMI – DVD PLAYER

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΣΩ SKYPE(neolaia agiassofias)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Πρεσβ. Γεώργιος Χριστοδούλου
Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου μέσα στα πλαίσια του σκοπού ιδρύσεώς του, λαμβάνει μέρος στην 38η Διεθνή Έκθεση Κύπρου, από τις 4 έως 9 Οκτωβρίου 2013, με θέμα: «Στα μονοπάτια της Πίστης και της Φύσης».
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μας βρουν στο Περίπτερο 7. Θέλουμε να συνδυάσουμε τη θρησκευτική μας παράδοση και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, με δεδομένο ότι η Εκκλησία προσεύχεται και φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα Μοναστήρια και οι Ναοί μας συν-υπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον εδώ και πολλούς αιώνες. Επιπρόσθετα, οι τόποι λατρείας και προσευχής γίνονται οάσεις πνευματικές και φυσικές, όπου ο προσκυνητής μπορεί να ξαποστάσει.

Συνεπώς, έχοντας αναπτύξει μια πλούσια συγκομιδή εμπειριών από τις μέχρι τώρα συμμετοχές μας σε εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, στην εφετινή, 38η Διεθνή Έκθεση Κύπρου, στο Περίπτερο 7, θα παρουσιάσουμε:

1. Προσκυνηματικές διαδρομές στην ελεύθερη Κύπρο.

2. Τον Παγκύπριο Χάρτη σε έντυπη μορφή στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα και σε ηλεκτρονική μορφή στην γερμανική και γαλλική.

3. Φωτογραφικό υλικό και Video, από τα Ιερά Προσκυνήματά μας, την εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση.

4. Την εκκλησιαστική τέχνη, ζωντανά, δηλ. θα έχουμε ειδικούς που ασχολούνται με την αγιογραφία, το ψηφιδωτό, τη ξυλογλυπτική, τη συντήρηση εικόνας, βιβλίου, ξυλόγλυπτου, ακόμη και την ιεροκεντητική. Όλοι οι συνεργάτες μας, θα εργάζονται εκεί, σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο.

5. Εργαστήρια, στα οποία οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν ενεργά.

6. Μοναστηριακή φιλοξενία. Κέρασμα-φίλεμα.

7. Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, τα έντυπα τα οποία διαθέτουν, καθώς και προτάσεις διαδρομών στα μονοπάτια της φύσης.

Πιστεύουμε ότι στην πατρίδα μας ο ταξιδιώτης, είτε ως προσκυνητής είτε ως περιηγητής, έχει την ευκαιρία να συνδυάσει και τα δύο, δηλ. τα Ιερά Προσκυνήματα και το φυσικό περιβάλλον. Εδώ βρίσκει περισσότερο νόημα το μήνυμα του Περιπτέρου: «Στα μονοπάτια της Πίστης και της Φύσης».

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συμπαρίστανται στο πολύτιμο έργο μας και τους συνεργάτες μας που αφιλοκερδώς είναι συνοδοιπόροι της αποστολής μας στα μονοπάτια της Πίστης και της Φύσης της πατρίδας μας.

Σας περιμένουμε κι εσάς σε αυτό το πνευματικό ταξίδι αναψυχής στην παράδοση και τον πολιτισμό, το οποίο μας προσφέρει την όαση και στη ψυχή και στο σώμα, μέσα από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον μας.

Πηγή http://synodoiporia.blogspot.gr

Κρίσις Οικονομική ή κρίσις του Θεού;
Ομιλία του Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ
σε ημερίδα του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων
Από το pemptousia.gr


Πολιτική και πολιτειακή κρίση. Ο ρόλος της Εκκλησίας
Ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου
στην ιερατική σύναξη της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Site Created by Pixel Orange