Home Σύνοδος των εφήβων
Σύνοδος των εφήβων
 Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν εισηγήσεως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ. Βασικός σκοπός της ιδέας αυτής είναι η οργάνωση ενός θεσμού διαλόγου ανάμεσα σε νέους και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διάλογο ανάμεσα σε μέλη της κοινής πνευματικής οικογένειας της Εκκλησίας μας.Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε εφήβους, αγόρια & κορίτσια, που φοιτούν στην Γ΄ Γυμνασίου καθώς επίσης στην Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξη όλων των ενιαίων λυκείων και τεχνικών εκπαιδευτηρίων καθώς και εσπερινών λυκείων της πατρίδος μας.


Τι είναι η «Σύνοδος των Εφήβων»

 Η «Σύνοδος των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου, στην Α’ και Β’ τάξη όλων των ενιαίων λυκείων και τεχνικών και επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ και ΕΠΑΛ) καθώς και των Εσπερινών λυκείων της πατρίδας μας.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

α. Η εξάσκηση των εφήβων στο γεγονός που ονομάζεται Συνοδικότητα.

β. Η καλλιέργεια του εκκλησιαστικού ήθους που είναι γεγονός κοινωνίας και πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων που στοχεύει στη Βασιλεία του Θεού χωρίς η μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων να σημαίνει συμβιβασμός ή αλλαγή στόχου.

γ. Η διαμόρφωση ενός «χώρου» συνάντησης και διαλόγου των νέων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας.

δ. Η άσκηση των νέων στη διαχείριση, θεολογικών αλλά και πρακτικών καθημερινών προβλημάτων.

ε. Η άσκηση των νέων στη συμμετοχή σε διοικητικά εκκλησιαστικά όργανα και στη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων.

στ. Να ενημερωθούν, όσοι θα συμμετάσχουν, στον τρόπο με τον οποίο η Ι. Σύνοδος εργάζεται, να δουν από κοντά τις υπηρεσίες της, να ανιχνεύσουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η Εκκλησία μας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών μας.


Η «Σύνοδος των εφήβων» ως τόπος συνάντησης και διαλόγου

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λόγος των νέων ανθρώπων χαρακτηρίζεται από την αμφισβήτηση αλλά και από την επιδίωξη επίτευξης οραμάτων από τα οποία εμπνέονται. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας εκκλησιαστικός θεσμός να προσφέρει ευκαιρίες συνάντησης και διαλόγου υποστηρίζοντας υλικά την προσπάθεια αυτή. Είναι επίσης γνωστό ότι οι νέοι μας δεν έχουν ευκαιρίες ουσιαστικής επικοινωνίας ιδιαίτερα μέσα στη ζωή της εκκλησίας.

Η «Σύνοδος των εφήβων» ως τόπος κατάθεσης ιδεών και προτάσεων

Μέχρι σήμερα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα θέσεις ή αντιρρήσεις, ιδέες και προτάσεις άμεσα προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θεωρούμε επομένως σημαντικό γεγονός νέοι από κάθε σημείο της πατρίδας μας, κάθε έτος να μπορούν να συζητούν και να καταγράφουν τις κρίσεις τους για το παρόν, να διατυπώνουν το όραμά τους για το μέλλον και κυρίως να συνδέουν τις θέσεις αυτές με την πορεία τους μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα.


Συγκρότηση

Η Σύνοδος των Εφήβων συγκροτείται από 80 αγόρια και κορίτσια που φοιτούν στην Γ' Γυμνασίου όλων των Γυμνασίων της πατρίδας μας καθώς και στην Α' και Β' όλων των ενιαίων λυκείων και τεχνικών και επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ και ΕΠΑΛ) καθώς και των Εσπερινών λυκείων της πατρίδας μας.(Με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές έχουν γεννηθεί τα έτη 1995, 1996 και 1997) 

Eπιλογή των μελών της «Συνόδου των Εφήβων»

Η επιλογή θα γίνει ύστερα από τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών σε διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου και την αξιολόγηση των κειμένων που θα γράψουν.Οι συμμετέχοντες θα στείλουν τα δοκίμιά τους:

α.ταχυδρομικά, στη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος
Ιασίου 1 - 11521 Αθήνα, υπόψη Αρχιμ. Πολύκαρπου Μπόγρη
β.ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Συνοδικής επιτροπής  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
μέχρι την 31η Μαΐου 2012.

Τα δοκίμια των μαθητών θα εξεταστούν σε κεντρικό επίπεδο. Τα άριστα γραπτά θα προκριθούν στον τελικό γύρο. Εκεί με κλήρωση θα αναδειχθούν εκείνοι οι οποίοι θα συγκροτήσουν τη «Σύνοδο των Εφήβων». Οι Μητροπόλεις θα εκπροσωπηθούν ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων νέων στο διαγωνισμό.

Η ομάδα αξιολόγησης έχει πολύ σημαντικό έργο να υλοποιήσει. Θα πρέπει να κάνει τη Σύνθεση των Κειμένων με βάση τα γραπτά των παιδιών. Δημιουργείται ένα βιβλίο που περιέχει την επιτομή των σκέψεων, των προβληματισμών και των προτάσεων για τη λύση των προβλημάτων που θέτουν οι μαθητές.

Οι εργασίες της Συνόδου θα στηριχθούν σε αυτή την επιτομή και οι προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Συνόδου.
Όσοι μαθητές κληρωθούν θα χωρισθούν σε επιτροπές οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν με τις βασικές Συνοδικές Επιτροπές αφού προηγουμένως η Σύνοδος συγκροτηθεί σε Σώμα. Με αυτόν τον τρόπο θα συζητηθούν οι προβληματισμοί και οι αντίστοιχες προτάσεις που θα υπάρχουν στην επιτομή των δοκιμίων.
Η «Σύνοδος των Εφήβων» θα δεχθεί ή θα απορρίψει τις επιμέρους προτάσεις των μελών της «Συνόδου».

Το θέμα του διαγωνισμού

Κάθε νέος που επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να γράψει ένα δοκίμιο μέχρι 800 λέξεις το οποίο είναι αποτέλεσμα προσωπικού προβληματισμού πάνω στα ερωτήματα που διατυπώνονται πολύ συχνά σήμερα:

"Μπορεί η Εκκλησία μας να δώσει ελπίδα στον σύγχρονο άνθρωπο και με ποιους τρόπους;"

"Πού πρέπει να δώσει προτεραιότητα ώστε να διαφυλάξει την αξία του ανθρώπινου προσώπου;"

 Σκοπός του δοκιμίου είναι να προτείνει ιδέες και προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Πως θα αξιολογηθούν τα δοκίμια;

Τα δοκίμια θα αξιολογηθούν από ομάδα εκπαιδευτικών ως προς την πρωτοτυπία και τα επιχειρήματα των ιδεών και των προτάσεων που θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς τους.

Αν υπάρχουν απορίες

Εάν παρουσιασθεί η ανάγκη διευκρινήσεων τότε κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί:
 

Α. Στον κληρικό σύνδεσμο της Ι.Μητροπόλεως στην οποία ανήκει και

Β. Στη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας με επιστολή (Ιασίου 1- 11521 Αθήνα ,
υπόψη Αρχιμ. Πολύκαρπου Μπόγρη) ή τηλεφωνικά στο τηλ. 210-7272233

 

Διαβάστε αναλυτικές λεπτομέρειες στο συνημμένο έγγραφο παρακάτω.

Site Created by Pixel Orange