Πρόταση διαδικτυακού μαθήματος κατήχησης 22ας Φεβρουαρίου


Αγαπητοί κατηχητές, σας προτείνουμε έναν πρωτότυπο τρόπο διδασκαλίας σας στις κατηχητικές ομάδες, μέσω του διαδικτύου.
Επιλέξτε μαθήματα, δραστηριότητες, βίντεο, τραγούδια, χειροτεχνίες, παιχνίδια κλπ που ταιριάζουν στην ηλικία και επίπεδο των μελών της ομάδας σας και παρακολουθείστε τα μέσω της ιστοσελίδας μας.
Δείτε τα κατηχητικά μαθήματα της εβδομάδας, ανά βαθμίδα

Η Δευτέρα Παρουσία
Επιλέξτε βίντεο, τραγούδι, θέμα, ιστορία κλπ από τα προτεινόμενα,
ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων
Δείτε τις εικόνες του λευκώματος:

H Παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου, μέσα από την Τέχνη

Επιλέξτε μικρά αποσπάσματα από βίντεο ή θέματα από το θεματολόγιο της εβδομάδας (για εφήβους μέσου και ανωτέρου)

Γνωριμία με αγίους που γιορτάζουν αυτήν την εβδομάδα
26 Φεβρουαρίου
ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΑ

Διαβάστε
1.Ο βίος της
2. Η Αγία Φωτεινή και η οικογένειά της
Δείτε σχετικό βίντεο




"Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ταλαιπωρημένη γυναίκα.
Ο Χριστός συναντάται με όλο τον ξεπεσμένο κόσμο, ακόμη και τον σημερινό. Δεν ξεσυνερίζεται, δεν απορρίπτει και αποδιώχνει κανένα. Θέλει να επικοινωνήσει με όλους, ακόμη και τους πιο παρακατιανούς. Ο Χριστός, το είπε, κυρίως ήλθε για τους αμαρτωλούς. Αρκεί να τον δεχθούν, να του ανοίξουν τα φύλλα της κλειστής καρδιάς τους. Δεν ζητά κάτι το πολύ. Λίγο νερό. Κάτι ελάχιστο, για να γίνει αφορμή εξόδου από το κλουβί της αυτοφυλάκισής μας.
Η Σαμαρείτιδα στην αρχή είναι αρκετά επιφυλακτική. Είναι δέσμια λαθεμένων απόψεων, φανατικών ιδεών, χρόνιων προκαταλήψεων και ως εκ τούτου εγκλωβισμένη, παγιδευμένη, μπλοκαρισμένη και καχύποπτη. Αδυνατεί να δώσει, κατά την παράδοσή της, νερό σ’ έναν Ιουδαίο, σ’ έναν εχθρό. Ο Χριστός δεν είναι αλήθεια πως διψά πολύ για νερό. Διψά για απελευθέρωση της ταλαιπωρημένης συνομιλήτριάς του. Η συζήτηση αρχίζει να γίνεται συναρπαστική και αποκαλυπτική.
Ο Χριστός δεν επιθυμεί να την εκθέσει, να την ντροπιάσει, να της στραπατσάρει την προσωπικότητα. Αντίθετα, μάλιστα, τη λυπάται που πέντε φορές προσπάθησε να βρει αγάπη, να δημιουργήσει οικογένεια και δεν τα κατάφερε. Η Σαμαρείτιδα δεν αντιδρά, δεν νευριάζει, δεν δικαιολογείται, αλλά ταπεινώνεται, μετανοεί, παραδέχεται την ήττα της. Αποδέχεται τον Ιησού ως προφήτη μέγα, καρδιογνώστη και θαυματοδότη. Ο Χριστός τής εμπιστεύεται ότι είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Η Σαμαρείτιδα σώθηκε, γέμισε από χαρά αληθινή για πρώτη φορά στην ταραγμένη ζωή της.
Η Σαμαρείτιδα δεν ήταν καμιά σπουδαία γυναίκα. Ήταν μια όχι και τόσο καλής φήμης γυναίκα και ως εκ τούτου καταφρονεμένη. Συγκαταβαίνει ο Σωτήρας στην ανθρώπινη αθλιότητα, τον ξεπεσμό, την αήθεια. Καθαρίζει, φωτίζει, υιοθετεί και διορθώνει την ανθρώπινη αδυναμία. Η συζήτηση με τον Ιησού θα λέγαμε ξεναρκώνει τη Σαμαρείτιδα και της θυμίζει την παιδική της αθωότητα. Της εμπιστεύεται μάλιστα ο Χριστός σπάνιες και υψηλές αλήθειες. Η Σαμαρείτιδα ήταν μια φεμινίστρια της εποχής της. Θα τη διευκόλυνε μάλιστα το πολυσυζητημένο συμβόλαιο ελεύθερης συμβίωσης. Η Σαμαρείτιδα όμως μετά την εξαίσια συζήτηση με τον Χριστό μετατρέπει το σαρκικό έρωτα σε θείο. Αναγεννάται, μεταμορφώνεται, ανίσταται.
Πέντε άνδρες δεν μπόρεσαν να της δώσουν χαρά. Έγινε Ευαγγελίστρια, Ισαπόστολος και Μεγαλομάρτυρα. Μαρτύρησε με τα παιδιά της για την αγάπη του Χριστού. Πρόκειται για την αγία Φωτεινή. Η ζωή της γέμισε χαρά και ειρήνη. Ο ιερός Χρυσόστομος λέει με τη μετάνοια γίνεται και ο λύκος αρνί. " Μοναχος Μωυσης Αγιορειτης

Μάθετε τραγούδια


Επιλέξτε διδακτική ταινία για παιδιά


Επιλέξτε διδακτική ταινία για εφήβους

 Εκτυπώστε εικόνες για ζωγραφική
(H Aγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς ,η Σαμαρείτιδα )
  
Εικόνες για ζωγραφική
       
       
Επιλέξτε χειροτεχνία
 
Επιλέξτε παιχνίδι
(για προσχολική και κατώτερη βαθμίδα)

Προετοιμαστείτε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
(τραγούδια, διηγήματα, θεατρικά έργα, χειροτεχνίες κλπ)

Δείτε βίντεο από εκδηλώσεις των ενοριακών συντροφιών για την 25η Μαρτίου
Site Created by Pixel Orange